Αλαλούμ με την κατάργηση του Obamacare! Μία ψήφος έκρινε το αποτέλεσμα

Ο Τραμπ είχε διαρροές και από του Ρεπουμπλικανούς

Ένα απίστευτο σκωτσέζικο ντους επεφύλαξαν τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την ψηφοφορία για την αλλαγή του περίφημου Obamacare.

Έτσι, ενώ στην αρχή με οριακή πλειοψηφία 51 – 50 χάρη στην ψήφο του Τζον ΜακΚέιν και τη διπλή ψήφο του Αντιπροέδρου Μάικ Πένςη Γερουσία ψήφισε να αλλάξει το πρόγραμμα δημόσιας υγείας και ασφαλιστικής κάλυψης του Μπαράκ Ομπάμα, μετά, στην ψηφοφορία που έγινε τα ξημερώματα για την υπερψήφιση ή όχι της πρότασης των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς ΜακΚόνελ μέτρησαν τις πρώτες απώλειες, αφού η πρόταση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 60 ψήφους.

Εννέα μάλιστα γερουσιαστές του κυβερνώντος κόμματος καταψήφησαν την πρόταση νόμου των Ρεπουμπλικανών, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, η Γερουσία είχε υπερψηφίσει την έναρξη της συζήτησης για την απόσυρση και τμηματική αντικατάσταση του Obamacare, αν και δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση ή νομοσχέδιο από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος έγινε δεκτός στην αίθουσα της Γερουσίας ως ήρωας, καθώς αυτή ήταν η πρώτη του εμφάνιση μετά από τη διάγνωση καρκίνου επιθετικής μορφής στον εγκέφαλο, ψήφισε υπέρ της αλλαγής του νομοσχεδίου Ομπάμα με τις ψήφους να είναι 50 – 50, εικόνα που άλλαξε με τη διπλή ψήφο του Αντιπροέδρου Πενς.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να αλλάξει το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ένας δρόμος εύκολος.

Και αυτό γιατί ήδη εδώ και καιρό μέσα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, πλήθαιναν οι φωνές ανησυχίας των πιο μετριοπαθών γερουσιαστών για το γεγονός ότι θα καταργηθεί ένα σύστημα υγείας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα για να το αντικαταστήσει.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση παρουσίασε μία τροποποίηση της πρότασής της που εισήγαγε μια αύξηση 100 δισ. δολαρίων επιπλέον για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κάλυψης υγείας των συνταξιούχων.

Όμως αυτό δεν ήταν όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος αρκετό, αφού η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από όλους του Δημοκρατικούς και από εννέα Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε χθες για την απόσυρση συνολικά του Obamacare 57 γερουσιαστές ψήφισαν κατά και 43 υπέρ.

Στην περίπτωση που το σχέδιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είχε εγκριθεί θα έφερνε μεγάλο ψαλίδι στην κάλυψη υγείας των συνταξιούχων και στο πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης των φτωχών Αμερικανών, ενώ θα μείωνε τις επιδοτήσεις οικονομικά ασθενέστερων, ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κόστος της ασφάλισης υγείας.

Πάντως η απόφαση αυτή είναι μία από τις πολλές που θα ληφθούν στις ψηφοφορίες που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για την απόσυρση ή αντικατάσταση τμημάτων του Obamacare. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top