Βρυχάται η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο-Με πλοία, αεροπλάνα και σκληρές κουβέντες συνεχίζει τις προκλήσεις

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις Έλληνες και Κύπριοι

Η Τουρκία «βρυχάται» για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σινίκης στη Νότια Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει και εκείνη μερίδιο από τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να βρεθούν στο "Οικόπεδο 11".

Με πηχυαίους τίτλους ο τουρκικός τύπος που πρόσκειται στον Ερντογάν αντιμετωπίζει την πλεύση εντυπωσιασμού του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός στη συγκεκριμένη περιοχή ως επιθετική ενέργεια κατά της Κύπρου, ενώ την ένταση συντηρεί και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαιράκ.«Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου, εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος τις προκλήσεις.

Δείτε επίσης: Έτοιμη να εκδικηθεί η Τουρκία για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ! Στα τηλέφωνα Αναστασιάδης-Τσίπρας για να προλάβουν τα χειρότερα

Δείτε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο - Με αντίμετρα απειλεί ο Τσαβούσογλου

Δείτε επίσης: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό τις απειλές της Τουρκίας

Δείτε επίσης: Καζάνι που βράζει η Μεσόγειος: Η Κύπρος δεσμεύει την ΑΟΖ, η Τουρκία την θέλει για ασκήσεις-"Βροχή"οι navtex

«Για να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, χρειάζονται δύο. Για τον λόγο αυτό, εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, κρατάμε τη ψυχραιμία μας. Έχουμε ετοιμαστεί για τα σενάρια. Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στον Real.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν και οι Τουρκοκύπριοι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σχετίζονται με την εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του Τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού… Η Τουρκία έχει από την αρχή προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τις ανεύθυνες κινήσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Αυτή την φορά ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των «αποκαλουμενων αδειών» που δόθηκαν από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, περιλαμβανομένης και της συνόδου για το Κυπριακό, είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι της ανήκει το σύνολο της νήσου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε συντονισμό με την (παράνομη) “κυβέρνηση” της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως απάντηση στις μονομερείς δραστηριότητες που διεξάγονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, παραβλέποντας τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους της νήσου.

Δείτε επίσης:  Κλιμακώνει η Άγκυρα: Στέλνει το Μπαρμπαρός στην Μόρφου-Για απόβαση των Τούρκων μιλά η Milliyet

Δείτε επίσης: Μόνο στο Star: Τι λέει ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Την Πέμπτη, τουρκικά αεροσκάφη έκαναν 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δύο από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία την ίδια ώρα.

Πάντως, το υποβρύχιο «Παπανικολής», που είναι ένα από τα πιο  σύγχρονα υποβρύχια  στον κόσμο, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στον Κόλπο της Σούδας για να μεταβεί αργότερα κοντά στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top