Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο - Με αντίμετρα απειλεί ο Τσαβούσογλου

«Έχουμε ένα γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα και την ειρήνη»-Πρώτη ανάρτηση: 13-07-2017 13:49

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Επανέλαβε ακόμα την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας στο δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας, προειδοποίησε όμως ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

Επεσήμανε επίσης ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός, διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση για το Κυπριακό, αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο», είπε και πρόσθεσε:

«Ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει από την οικονομική κρίση αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

 Με αντίποινα απειλεί ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία πάλι, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ότι θα λάβει μέτρα κατά των ερευνών της Ελληνοκυπριακής πλευράς για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα αυτά.

«Εμείς ενώ διεξήγαμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, είδαμε η Ελληνοκυπριακή πλευρά να φέρνει πλοίο στην περιοχή για εργασίες γεώτρησης. Είναι δείγμα της ανειλικρίνειάς στις διαπραγματεύσεις. Προσπάθησε αντί να επικεντρωθεί στη λύση να διεξάγει μονομερείς εργασίες με προκλητικό τρόπο. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Είμαστε σε συνεργασία με τον Υπουργό Ενέργειάς μας για τα βήματα που θα κάνουμε μαζί. Έχουμε κι εμείς βήματα που θα προβούμε έναντι αυτής της μονομερούς ενέργειας», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top