Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό τις απειλές της Τουρκίας

Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο της γαλλικής Total να βρίσκεται στην περιοχή από τα ξημερώματα έτοιμο να ξεκινήσει εργασίες.

Το West Capella θα ξεκινήσει τις διαδικασίες σταθεροποίησης και αμέσως μετά θα κατεβάσει τις αρίδες του γεωτρύπανου μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του βυθού σε βάθος 1.698 μέτρων.

Το σκηνικό στην περιοχή μοιάζει με πολεμικό, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας, οι οποίες είναι έτοιμες να παρέμβουν σε ενδεχόμενο επεισόδιο που προκληθεί από την Τουρκία.

Οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά δεν έχουν τέλος, με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες και τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ να κάνει λόγω για μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου.

Μάλιστα χθες, Τρίτη, οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν με την ανακοίνωση άσκησης με αληθινά πυρά κοντά στην περιοχή που θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12η και 13η Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων WEST CAPELLA η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος διατηρεί ψύχραιμη και αποφασιστική στάση, παρ’ όλ’ αυτά όλοι βρίσκονται επί ποδός περιμένοντας να δουν τις διαθέσεις της Τουρκίας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top