Ανατριχιαστική αποκάλυψη! Ο πύργος της Κολάσεως κάηκε ολοσχερώς γιατί ανακαινίστηκε με φθηνό υλικό

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για να... εξοικονομηθούν 330.000 ευρώ!

Πύργος Κολάσεως φθηνό υλικό

Μια ανατριχιαστική αποκάλυψη για τον πύργο της Κολάσεως, όπου τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες, κάνει το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο, επικαλούμενο έγγραφα που έχει στην κατοχή του, υποστηρίζει πως κατά τις εργασίες ανακαίνισης στον Πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο επιλέχθηκε τελικά μια οικονομικότερη εκδοχή των υλικών για την εξωτερική του επένδυση, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότερες από 330.000 ευρώ.  Τα φθηνά υλικά συνέβαλλαν ώστε να καεί σαν χαρτί ο πύργος… 

Πιο συγκεκριμένα, το 2014 ζητήθηκε από τους εργολάβους που εργάζονταν για το τοπικό Συμβούλιο του Κένσινγκτον και Τσέλσι να αντικαταστήσουν την επένδυση από χαλκό, με μια πιο οικονομική εκδοχή αλουμινίου,η οποία είναι λιγότερο ανθεκτική στη φωτιά από τον ψευδάργυρο που προηγουμένως υπήρχε στο περίβλημα του κτιρίου.

Από τα έγγραφα δεν συμπεραίνεται ότι αποφασίστηκε εσκεμμένα η μείωση της πυρασφάλειας, ωστόσο, το υλικό φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς του Ιουνίου

Σύμφωνα με το BBC, το  αρχικό σχέδιο ήταν να τοποθετηθεί στο κτίριο επένδυση ψευδαργύρου με πυρήνα πυροπροστασίας αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και έτσι στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα το δημοτικό συμβούλιο Κένσινγκτον - Τσέλσι και η τοπική οργάνωση ενοικιαστών αποφάσισαν να τοποθετήσουν το οικονομικότερο υλικό.

Πηγή κοντά σε μία από τις πολλές εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο δήλωσε ότι η αλλαγή ήταν χαρακτηριστική της συνεχούς πίεσης από τα συμβούλια για τη μείωση του κόστους των κτιριακών ανακατασκευών.

Σημειώνεται ότι επισήμως οι δύο τύποι υλικού έχουν την ίδια αντοχή στη φωτιά, αλλά κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησε η αστυνομία για το περίβλημα του κτιρίου, αποδείχθηκε ότι το αλουμίνιο καιγόταν ολοσχερώς και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε τελικά «ακατάλληλο για τέτοιου τύπου κτίρια».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top