Σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ-Εξαιρούνται οι συγγενείς πρώτου βαθμού και οι αρραβωνιασμένοι

Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί κάποιος για να του χορηγηθεί βίζα

Σε λειτουργία το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης (03:00 τα ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), τέθηκε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, ο Λευκός Οίκος θέσπισε νέα κριτήρια για τη χορήγηση βίζας σε ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη.

Η ανακοίνωση των κριτηρίων αυτών έρχεται μετά από την παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ.

«ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΕΝΟΙ

Για 90 ημέρες, θα επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων από τις χώρες αυτές μόνο εάν πρόκειται για άτομα που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια με κατοίκους των ΗΠΑ ή άτομα που έχουν δεχθεί επίσημη πρόσκληση για επανεγκατάσταση, για ανάληψη εργασίας, ή για να δώσουν μια διάλεξη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε «μετά από περαιτέρω επαλήθευση, ότι οι αρραβωνιαστικοί/αρραβωνιαστικές θα περιλαμβάνονται ως στενά μέλη οικογενείας», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει για παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και για εγγόνια.

Τα μέλη που είναι υπήκοοι των προαναφερθέντων χωρών και στα οποία επιτρέπεται η είσοδος είναι τα εξήςγονιός, σύζυγος, παιδί, ενήλικος γιός ή ενήλικη κόρη, γαμπρός, νύφη, αδέλφια, και ετεροθαλή αδέλφια και ετεροθαλείς συγγενείς παρόμοιου βαθμού.

Τα μέλη των οποίων η είσοδος απαγορεύεται για τις επόμενες 90 ημέρες περιλαμβάνουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους θείους και τις θείες, τους ανιψιούς και τις ανιψιές, τα ξαδέλφια, τους κουνιάδους και τις κουνιάδες, και άλλα μέλη. Η συγκεκριμένη οδηγία περιελάμβανε και τους αρραβωνιασμένους, για τους οποίους έγινε εξαίρεση την τελευταία στιγμή.

Να σημειώσουμε ακόμα, ότι ο Λευκός Οίκος τονίζει πως ο  βαθμός συγγένειας θα πρέπει να είναι επίσημος και να αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα, ενώ δεν επηρεάζονται όσοι κατέχουν ενεργή βίζα. Επίσης ταξιδιώτες με διπλή υπηκοότητα που ταξιδεύουν με το διαβατήριο χώρας που δεν είναι μία από τις έξι θα επιτρέπεται να μπαίνουν στις ΗΠΑ.

Παρ’ όλ’ αυτά νομικοί τόσο υπέρ όσο και κατά της απαγόρευσης, προειδοποιούν ότι οι νέοι αυτοί περιορισμοί που θα ισχύουν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να βγάλει την τελική του απόφαση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νομικές επιπλοκές.

Πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναμένεται να αποφασίσει πριν τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι η περίοδος των 90 ημερών που ορίζει ο Λευκός Οίκος θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το δικαστήριο ενέκρινε επίσης την απαγόρευση εισόδου 120 ημερών σε πρόσφυγες που φτάνουν στις ΗΠΑ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα οποιουδήποτε πρόσφυγα δεν έχει συγγενική σχέση με κάποιον που βρίσκεται στην Αμερική.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ορίσει ότι δεν θα δεχθεί πάνω από 50.000 πρόσφυγες στις ΗΠΑ, αριθμός που όπως είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα καλυφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Να υπενθυμίσουμε,πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εισήγαγε για πρώτη φορά την εν λόγω απαγόρευση στις 27 Ιανουαρίου, θεωρώντας πως αποτελεί μέτρο κατά της τρομοκρατίας, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος.

Ωστόσο αυτό που είχε καταφέρει τότε, ήταν να προκληθεί χάος στα αεροδρόμια, όπου καθημερινά διαδραματίζονταν σκηνές απείρου κάλλους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top