Όλος ο κόσμος τιμά τον Χέλμουτ Κολ- Υποκλίνεται στον άνθρωπο που ένωσε τη Γερμανία

Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας

Όλος ο κόσμος τιμά τον Χέλμουτ Κολ- Γιούνκερ, Μέρκελ, Μακ

Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Χέλμουτ Κολ, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr.

Από όλον τον κόσμο καταφτάνουν συλλυπητήρια μηνύματα, μετά την είδηση είδηση του θανάτου του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Κολ «άλλαξε την ζωή μου με καθοριστικό τρόπο». «Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτηριστικά. Την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, το 1989, η Μέρκελ εντάχθηκε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση του Κολ.

«Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων σε εκείνον» υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπεργκ, έγραψε στο twitter του «βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρωπαίο».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε τον Κολ «πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο» και «αρχιτέκτονα της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας». «Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, στο τηλεγράφημα αναφέρεται το εξής μήνυμα:

«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιμη συμβολή του στην ενίσχυση της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Πρόεδρος της Κομισιόν, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε συγκλονισμένος από τον χαμό του «προσωπικού του φίλου», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ντουζαρίτς τόνισε ότι «όλος ο κόσμος γνώριζε τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επανένωση της Γερμανίας».

Έπειτα, ο ΟΗΕ εξέδωσε δελτίο τύπου, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη του σήμερα αποτελεί προϊόν του οράματός του και της επιμονής του, παρά τα τεράστια εμπόδια».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top