Ανακοινώνεται σήμερα η «άψογη» κυβέρνηση Μακρόν με περιορισμένο αριθμό Υπουργών

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει τα μέλη της να είναι έντιμα

Ανακοινώνεται σήμερα η «άψογη» κυβέρνηση Μακρόν

Στις 16:00 η ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη η νέα κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, για την οποία ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, έχει δηλώσει πως θέλει να είναι άψογη ως προς την εντιμότητα των μελών της.

Για τον λόγο αυτό, η ανακοίνωση των νέων Υπουργών που θα είναι περιορισμένοι στον αριθμό (15 περίπου) και αναλαμβάνουν καθήκοντα για την επόμενη 5ετία, θα γίνει έπειτα από 24ωρη καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό είναι πως πριν την ανακοίνωση των ονομάτων, έγινε ένας ενδελεχής φορολογικός έλεγχος, προκειμένου να εξακριβωθεί η φορολογική τους κατάσταση, το ποινικό τους μητρώο και η απουσία σύγκρουσης συμφερόντων για το κάθε μέλος της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην εξακρίβωση των στοιχείων συμμετέχει ενεργά η «Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας ζωής», που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από το σκάνδαλο του τότε υπουργού (για τον προϋπολογισμό) Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμούς σε «φορολογικούς παραδείσους» παρότι το είχε αρνηθεί και ενώπιον της Βουλής.


Ο ΜΑΚΡΟΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Από τη μια ο Καϊζάκ και από την άλλη ο Τομά Τεβεβού (υφυπουργός Εξωτερικών Εμπορίου) ο οποίος για χρόνια δεν πλήρωνε λόγω… «φοβίας» τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του, είχαν προκαλέσει μεγάλο κακό στην θητεία του Φρανσουά Ολάντ, αμαυρώνοντας την φήμη του τότε Γάλλου Προέδρου.

Θέλοντας να αποφύγει να δει το παρελθόν να… επαναλαμβάνεται, ο 39χρονος Εμμανουέλ Μακρόν έσπευσε να προλάβει τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θέλουν μια υποδειγματική κυβέρνηση. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι εκπλήξεις αλλά και για να σηματοδοτηθεί η πενταετία από διαφάνεια», εξήγησε ο εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ.

Εκτός από τον εξονυχιστικό έλεγχο από την Ανώτατη Αρχή, τα μέλη της κυβέρνησης έχουν να υπογράψουν και μια Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν συμμετέχουν στην όποια δραστηριότητα που θα μπορούσε να κριθεί μη νόμιμη ή αντίθεση με την αρχή της εντιμότητας.

Λόγω της καθυστέρησης των ελέγχων το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που προβλεπόταν μετακινείται για αύριο Πέμπτη. Ο πρώτος νόμος που προβλέπεται να εξετασθεί από το υπουργικό συμβούλιο είναι ο νόμος για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής», τομέας στον οποίο ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να κρατήσει τις υποσχέσεις του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top