Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την φυλάκισή του

Ζητά την άμεση απελευθέρωσή του

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προσέφυγε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές.

Η προσφυγή έγινε δια του δικηγόρου της εφημερίδας Cumhuriyet και ζητείται η άμεση απελευθέρωσή του. 

«Εμείς θα φτιάξουμε ένα κόσμο που να χαμογελούν τα παιδιά μας. Αυτή η εξουσία μαφίας, αυτή η κατάσταση που οργάνωσε η τρομοκρατία θα τελειώσει. Θα γίνει αυτό που είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, ενώ οι υποστηρικτές του φώναζαν «ο Αχμέτ θα βγει και θα γράψει ξανά». 

Ο Αχμέτ Σικ είχε φυλακιστεί και το 2011 για ένα χρόνο και μια βδομάδα, έπειτα από τη συγγραφή βιβλίου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο ωστόσο δεν είχε καν εκδοθεί. Τότε, κατά τη σύλληψή του, είχε κάνει και την περίφημη δήλωση «όποιος ακουμπάει (το κίνημα Γκιουλεν) καίγεται».

Ο Αχμέτ Σικ, έπειτα από την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, αποφυλακίστηκε, ενώ τον περασμένο μήνα έκλεισε η υπόθεση και αθωώθηκε. Πάντως, το 2014 το ΕΔΑΔ είχε αποφασίσει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ασφάλειας του Τούρκου δημοσιογράφου. 

Ωστόσο, ο Αχμέτ Σικ συνελήφθη και πάλι τον περασμένο Δεκέμβριο για μηνύματά του στον λογαριασμό του στο Twitter και για άρθρα του στην εφημερίδα Cumhuriyet, με την κατηγορία της προσβολής της Τουρκικής Δημοκρατίας, των δικαστικών, του στρατού και της αστυνομικής ασφάλειας, καθώς και για προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top