ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην Τουρκία- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Άνοιξαν οι κάλπες - Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα -Πρώτη ανάρτηση: 16-04-2017 11:42

Δημοψήφισμα τουρκία

Κρίσιμη μέρα ξημέρωσε για την Τουρκία. Σήμερα Κυριακή του Πάσχα για τους Χριστιανούς, περίπου 60.000.000 Τούρκοι καλούνται στις κάλπες για να πουν «ναι» ή «όχι» σε προεδρικές αρμοδιότητες που ούτε ο Κεμάλ Ατατούρκ φαντάστηκε να διεκδικήσει.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00 το πρωί και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει γνωστό και στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής. Το ποσοστό συμμετοχής, λένε ειδικοί, μπορεί και να φτάσει ακόμα και στο 90%.  

ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Το πακέτο των τροποποιήσεων, όπως έχει προταθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, περιλαμβάνει 18 τροπολογίες και έχει τεθεί στην κρίση του λαού καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές δεν ψηφίστηκαν από τα 2/3 των βουλευτών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Οι 18 τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο δημοψήφισμα αναφέρονται κυρίως στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας:

-Καταργείται η θέση του Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίζει ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο και θα έχει αρκετούς αντιπροέδρους.

-Ο πρόεδρος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλος ενός πολιτικού κόμματος. Σήμερα, στην Τουρκία, ο πρόεδρος υποχρεούται να παραιτηθεί από το κόμμα του μόλις εκλεγεί.

-Μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών σε 550-600.

-Καταργούνται τα στρατιωτικά δικαστήρια.

-Ο πρόεδρος διορίζει τους τέσσερις από τους 13 δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η πλειοψηφία που τάσσεται στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα ανήκει στο AKP, δηλαδή στο κόμμα του. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι φυσικό, τάσσονται κατά της πρότασης Ερντογάν για Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ... 

Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε στις 18.00 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Μέχρι εκείνη την ώρα ο Ερντογάν έκανε 4 ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. 

Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις υπάρχει μεγάλη κόντρα, όπως μεταδώσαμε στο star.gr το Μεγάλο Σάββατο. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα διαιρεμένο εκλογικό σώμα και το αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, θα κρίνει το 10% των ψηφοφόρων που δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο. 

Πάντως, αν κερδίσει ο Ερντογάν θα έχει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως το 2029! 

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η εκτελεστική εξουσία. Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι πλέον δεν θα υπάρχει κάποιο αντίβαρο, αλλά ο ίδιος θα γίνει ένας σύγχρονος σουλτάνος.

Με πληροφορίες Guardian, Cnn

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top