22 Μαρτίου 2017: Η μέρα που δεν θα ξεχάσουν οι Βρετανοί - 4 νεκροί και 20 τραυματίες από το χτύπημα στην “καρδιά” του Λονδίνου

ΗΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις – Νέα στοιχεία για τον δράστη και μεγάλος φόβος για την επόμενη μέρα

Τρομοκρατική επίθεση δέχτηκε το Λονδίνο την Τετάρτη.  Ένας άντρας με ασιατικά χαρακτηριστικά, γύρω στα 40, έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια στα κάγκελα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει κατέβηκε από το όχημα εισέβαλε στον προαύλιο χώρο και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν.

Στο Λονδίνο αμέσως σήμανε συναγερμός. Την ώρα της επίθεσης, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ψήφιζε και το σώμα είχε συνεδρίαση. Αμέσως αστυνομικοί με πολιτικά φυγάδευσαν σε ασφαλές μέρος την Τερέζα Μέι.

Η γέφυρα του Westminster γέμισε με ανθρώπους που κείτονταν βαριά τραυματισμένοι. Δυο άνθρωποι εξέπνευσαν εκεί, ενώ κάποιοι έπεσαν στα νερά του Τάμεση.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία. Αστυνομικοί έψαξαν όροφο προς όροφο το Κοινοβούλιο, ασφαλίζοντας το κτίριο και τη γύρω περιοχή. Στο αυτοκίνητο του δράστη εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο και η ειδική ομάδα των πυροτεχνουργών βρίσκεται στο σημείο. Οι αρχές πιστεύουν πως η επίθεση ήταν μια, χωρισμένη σε τρεις δράσεις.

Οι φωτογραφίες και οι εικόνες από τον τόπο του μακελειού κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν. Αίμα, τρόμος και απόγνωση.

Eίναι αυτός ο δράστης;

Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχουν δει την τελευταία ώρα το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως ο δράστης της σημερινής επίθεσης στο Λονδίνο, είναι ο Abu Izzadeen, γνωστός και ως Trevor Brooks.

Ο Trevor Brooks έχει υπάρξει εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Al Ghurabaa, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου από την Βρετανική κυβέρνηση με την κατηγορία πως υποκινεί την τρομοκρατία.

Ο Abu Izzadeen ή Trevor Brooks ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ το 1993 και είναι γεννημένος το 1975, το 2007 είχε καταδικαστεί από τις βρετανικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

 

EKTAKTH ENHMEΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Scotland Yard - ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, «η Scotland Yard έκανε έκτακτη ενημέρωση. Οι νεκροί είναι τέσσερις.Ένας από αυτούς είναι ο αστυνομικός που δέχτηκε τα χτυπήματα του δράστη έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι τραυματίες είναι 20. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης και δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι οι δράστες. Μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη  βρέθηκε... ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζουν οι πυροτεχνουργοί».

Σύμφωνα με τον γάλλο πρωθυπουργό, Μπερνάρ Καζνέβ, ανάμεσα στους 20 τραυματίες είναι και τρεις γάλλοι μαθητές λυκείου, που νοσηλεύονται. 

Όπως τόνισε ο Γιώργος Βλαβιανός, η Scotland Yard ανέσυρε γυναίκα τραυματισμένη μέσα από τον Τάμεση.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσει στο τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επαφή με τους αξιωματούχους του Λονδίνου.

 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ  - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠ, ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Star, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την είδηση πολύ μεγάλη και ενημερώνεται συνεχώς για όλα όσα γίνονται στην Βρετανική πρωτεύουσα. Αντίδραση υπήρξε και από την γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό των Βρετανών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε «την αλληλεγγύη του» και την «υποστήριξή του στον βρετανικό λαό» μετά ΑΛτην επίθεση.  «Η τρομοκρατία μας αφορά όλους», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του γνωρίζει από πρώτο χέρι τι βιώνουν οι Βρετανοί σήμερα και τονίζοντας πως «πρέπει να οργανωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter, είπε: «Εκφράζουμε ακόμα, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Από την πλευρά της η κυρία Μάρα Ζαχαρέα, υπενθύμισε ότι το χτύπημα στο Λονδίνο έγινε ένα χρόνο μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 320 στο αεροδρόμιο και το μετρό της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top