"'ΟΧΙ" στον λαϊκισμό είπε η Ολλανδία- Ανάσα ανακούφισης η νίκη Ρούτε για την Ευρώπη

Για ψήφο υπέρ της Ευρώπης μιλάει η Κομισιόν

Ανάσανε με ανακούφιση η Ευρώπη μετά τη νίκη του Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές, καθώς ελπίζουν να λειτουργήσει ως φράγμα στο λαϊκισμό. Ο ακροδεξιός Βίλντερς κέρδισε έδαφος αλλά ήρθε δεύτερος. Μεγάλος νικητής, το κόμμα των Πράσινων και μεγάλος χαμένος, το Εργατικό Κόμμα του Ντάισελμπλουμ, που έχασε τα τρία τέταρτα της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Η Ολλανδία έβαλε φρένο στο λαϊκισμό. Βλέποντας τι έγινε στη Βρετανία με το Brexit και στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, οι Ολλανδοί πήγαν μαζικά και ψήφισαν.

To φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε πήρε 21,2% των ψήφων και 33 έδρες. Δεύτερος ο ακροδεξιός Βίλντερς, με 13,1% και 20 έδρες. Ακολουθούν με 19 έδρες και 12,6% οι Χριστιανοδημοκράτες. Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες επίσης 19 οι έδρες και 12,1%. Πέμπτοι με 16 έδρες και τριπλάσια κοινοβουλευτική δύναμη οι Πράσινοι, του 30χρονου Γιέσε Κλάβερ, του «Τριντό» της Ολλανδίας.

Ακόμη και ο καταπράσινος βάτραχος Κέρμιτ πανηγύρισε για την νίκη των επίσης.. Πράσινων. Αντίθετα, οι εκλογές ήταν Βατερλό για το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr. Κατέγραψε ιστορική ήττα με μόλις 9 έδρες από τις 38. Η Ευρώπη, που περιμένει μέσα στη χρονιά εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, ανάσανε.

Ο Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Ρούτε για την καθαρή νίκη του κατά του εξτρεμισμού. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν πάντως, βλέπει τα πράγματα θετικά.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top