Γκάμπριελ: «Δύσκολη η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου»

Μεταδίδει η ανταποκρίτρια στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Γκάμπριελ: «Δύσκολη η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου»

«Ήταν μια δύσκολη συνάντηση. Με την παρομοίωση με τους Ναζί ξεπεράστηκαν τα όρια», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, έπειτα από την ομιλία που έκανε χθες, Τρίτη, το βράδυ ο Τούρκος Υπουργός στο Αμβούργο, στο τουρκικό προξενείο, παρά την κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, όταν ακυρώθηκε η άδεια για την αίθουσα που θα μιλούσε ο Τσαβούσογλου. Η συνάντηση κράτησε 1μιση ώρα και οι δύο Υπουργοί έδωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου στη συνέχεια.

Ο Γερμανός Υπουργός δήλωσε ότι ήταν αναγκαίος αυτός ο διάλογος για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, τις τελευταίες μέρες, δοκιμάζονται. «Είπα ξανά ότι η σύγκριση με την εποχή των Ναζί είναι απαράδεκτη. Είπα ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή ζει την πιο ελεύθερη της περίοδο σε αυτά τα εδάφη και είμαστε μια από τις πιο δημοκρατικές και ελεύθερες χώρες του κόσμου. Ανέφερα ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι κατηγορίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες», τόνισε ο Γκάμπριελ. Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν τις κόκκινες γραμμές τους και ότι αυτές της Γερμανίας είναι η παρομοίωση με τους Ναζί.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι έθεσε το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία, με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης. 

 

 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, από τη μεριά του, υποστήριξε ότι η Τουρκία ποτέ δεν πήρε θέση στις εκλογές της Γερμανίας και ότι, αντίστοιχα, ούτε η Γερμανία πρέπει να πάρει θέση στις εκλογές της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να τοποθετηθεί ούτε υπέρ του ναι, ούτε υπέρ του όχι. Αυτή είναι η προσδοκία μας από τους φίλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ο ομόλογός του εξέφρασε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Τον φίλο μου Γκάμπριελ θα τον φιλοξενήσουμε στην Τουρκία». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top