Γκάφα ολκής στο Πεντάγωνο! Δημοσίευσαν βίντεο από επιχείρηση εναντίον της Αλ Κάιντα αλλά ήταν προ 10ετίας!

Αναγκάστηκαν να αποσύρουν το επίχαμο υλικό

Γκάφα ολκής στο Πεντάγωνο! Δημοσίευσαν βίντεο από επιχείρ

Σε γκάφα ολκής φαίνεται ότι υπέπεσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, όταν δημοσίευσε βίντεο με ισλαμιστές μαχητές, ως αποδεικτικό στοιχείο ότι ήταν επιτυχής μία επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, εναντίον της Αλ Κάιντα, στην Υεμένη.

Το υλικό αυτό φέρεται να είναι απόσπασμα βίντεο το οποίο είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο πριν από 10 χρόνια, όπως ανέφερε ειδικός σε μέσα προπαγάνδας που χρησιμοποιούν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές. Μετά από αυτό, το Πεντάγωνο απέσυρε το βίντεο.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είχε χαρακτηρίσει ως επιτυχία τη χερσαία επιχείρηση -την πρώτη του είδους από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ- αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των απωλειών αμάχων παραμένουν συγκεχυμένες.

Το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση «πιθανότατα» οδήγησε στον θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιών. Στην επιχείρηση έχασε τη ζωή του ο Αμερικανός στρατιώτης Γουίλιαν «Ράιαν» Οουενς, ενώ σύμφωνα με το Πεντάγωνο σκοτώθηκαν 14 μαχητές της Αλ Κάιντα. Γιατροί στο σημείο της επίθεσης υποστήριξαν πως περίπου 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, επίσης σκοτώθηκαν. Αξιωματούχος από την Υεμένη υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 41 μέλη της Αλ Κάιντα, οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το βίντεο, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι βρέθηκε την Κυριακή, κατά την διάρκεια της επιχείρησης στην επαρχία αλ Μπάιντα. Εκπρόσωπος της Centcom δήλωσε την Παρασκευή πως το βίντεο που εμφανίζει ένα μασκοφόρο άνδρα να ενθαρρύνει ανθρώπους να κατασκευάσουν βόμβες ήταν «ένα μέρος από το πλήθος των πληροφοριών για τα τρομοκρατικά σχέδια της Αλ Κάιντα που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης».

Το επίμαχο βίντεο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή, αλλά το απέσυρε μετά από λίγες ώρες, όταν άρχισαν να εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με την χρονική περίοδο που αυτό παράχθηκε, καθώς φαινόταν παρόμοιο με άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το 2007.

«Το βίντεο που αναρτήθηκε και έπειτα απότομα αποσύρθηκε ήταν ένα από τα 25 βίντεο που φέρεται να δημοσιεύτηκαν το 2007», τόνισε ο Αντάμ Ραϊσμάν, ένας ανώτερος αναλυτής του SITE, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στο διαδίκτυο. Η μόνη διαφορά ήταν ότι το βίντεο που δημοσίευσε το Πεντάγωνο είχε αγγλικούς υπότιτλους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις επέμεινε ότι το βίντεο εξακολουθεί να έχει αξία, παρότι δημιουργήθηκε παλαιότερα. «Δεν έχει σημασία πότε κινηματογραφήθηκε, αυτό που εξακολουθεί να καταδεικνύει είναι ποιοι είναι και ποιες είναι οι προθέσεις τους», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η επιχείρηση προχώρησε χωρίς να υπάρχουν ικανοποιητικά δεδομένα από τις υπηρεσίες πληροφοριών και χωρίς χερσαία υποστήριξη και την κατάλληλη προετοιμασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top