Αυτή είναι η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ στον κόσμο που γέννησε με κατεψυγμένη ωοθήκη

Της την είχαν αφαιρέσει όταν ήταν παιδί-Διαβάστε πώς οι γιατροί επανέφεραν την γονιμότητά της

Πρώτη γυναίκα που γέννησε με κατεψυγμένη ωοθήκη

Η Moaza Al Matrooshi είναι η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, που κατάφερε να γίνει μάνα, χρησιμοποιώντας μια ωοθήκη που της την είχαν αφαιρέσει σε παιδική ηλικία οι γιατροί και την είχαν καταψύξει.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η 24χρονη κοπέλα από το Ντουμπάι, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι στο ιδιωτικό νοσοκομείο Πόρτλαντ στο Λονδίνο, ενώ μετά τον τοκετό δήλωσε στο BBC πως «πρόκειται για ένα θαύμα. Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΑΖΑ:

Η 24χρονη είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική πάθηση του αίματος, για την οποία, όταν ήταν παιδί εννέα ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, προτού κάνει μεταμόσχευση μυελού από τον αδελφό της. 

Όμως καθώς ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να κάνει ζημιά στις ωοθήκες της, λίγο πριν οι γιατροί είχαν αφαιρέσει τη δεξιά ωοθήκη της, πάλι με επέμβαση στη Βρετανία, και την είχαν καταψύξει σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμών Κελσίου, προτού την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.

Πέρυσι γιατροί στη Δανία μεταμόσχευσαν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού ξανά στη νέα πλέον γυναίκα, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες η ορμονική λειτουργία της να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.

Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να πιάσει παιδί, έκανε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα τρία γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευθούν φέτος στη μήτρα της.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ:

Ως ένα «τεράστιο βήμα εμπρός» χαρακτήρισε η γυναικολόγος της Μοάζα τον επιτυχημένο τοκετό, τονίζοντας πως:

«Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά».

ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΑΥΤΟ:

Το ιατρικό αυτό κατόρθωμα, δίνει ελπίδες σε πολλά άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παιδί εξαιτίας θεραπειών για καρκίνο ή για αυτοάνοσες παθήσεις, που έχουν ως συνέπεια να χάνουν τη γονιμότητά τους. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονηήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.

Να αναφέρουμε τέλος, πως μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top