Η Telegraph σπέρνει τον πανικό: Συμβουλεύει τους τουρίστες για ενδεχόμενο Grexit

Τους δίνει οδηγίες για το πώς να το αντιμετωπίσουν

Η Telegraph σπέρνει τον πανικό: Συμβουλεύει τους τουρίστες για ενδεχόμενο Grexit

​Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι θέμα ημερών, ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν, μιας και η άλλη πλευρά τη διαψεύδει.

Ο δημοσιογράφος Νικ Τρεντ σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph δίνει οδηγίες σε όσους θα επισκεφτούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, για το πώς θα αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο Grexit. Κι όλα αυ��ά την στιγμή που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Το άρθρο έχει μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων και ξεκινάει με τη βασική απορία όλων των ξένων:

Θα συμβεί το Grexit;

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους για μια συμφωνία, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή να έχει «κλείσει». Ο Ιούνιος, όλα δείχνουν, πως είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σημαντικές δόσεις και τα χρήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν. Αν και καμία πλευρά δεν θέλει ένα ενδεχόμενο Grexit, κανείς δεν υποχωρεί.

Γιατί είναι πιθανό σενάριο η χρεοκοπία της Ελλάδας

Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου, όταν δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει μια δόση προς το ΔΝΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τελείωσε για αυτό το μήνα, αφού θα πρέπει να πληρώσει κι άλλες δόσεις μέχρι το τέλος του. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο το συντομότερο δυνατόν για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Λεφτά δεν υπάρχουν, οπότε μια χρεοκοπία είναι πιθανή, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει αμέσως από το ευρώ.

Τι θα συμβεί αν το «κακό» σενάριο της χρεοκοπίας επαληθευτεί

Λοιπόν έχουμε και λέμε σε ενδεχόμενο Grexit οι τράπεζες θα γίνουν κρατικές, θα «κοπεί» νέο νόμισμα και θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, ώστε να μην μπορούν οι πολίτες να ��γάλουν τα λεφτά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς η αλλαγή νομίσματος θα πάρει χρόνο… Εικάζεται ότι τουλάχιστον 18 μήνες θα περάσουν για να επιβληθεί η «νέα δραχμή», ενώ μέχρι να συμβεί η αλλαγή το ευρώ θα χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα!

Πως όλο αυτό θα επηρεάσει τους τουρίστες

Οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται με ευρώ για τους τουρίστες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, ωστόσο θα αντιμετωπίσουν ένα βασικό πρόβλημα… δεν ��α μπορούν εύκολα να «σηκώσουν» λεφτά από τα ΑΤΜ. Επομένως καλό θα ήταν οι τουρίστες να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων ως τράπεζες και να μην επιχειρήσουν να βγάζουν τα λεφτά τους από ΑΤΜ.

Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες;

Πιθανότατα ναι. Οι πιστωτικές θα προσθέσουν γρήγορα το νέο νόμισμα στο σύστημα τους. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό τα καταστήματα, τα εστιατόρια και να ξενοδοχεία να μην δέχονται πιστωτικές κάρτες.

Θα είναι οι διακοπές πιο φτηνές;

Σίγουρα οι διακοπές στην Ελλάδα θα γίνουν πιο φτηνές στο μέλλον, αλλά όχι αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταστήματα θα εξακολουθήσουν για μικρό χρονικό διάστημα να δέχονται ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top