Ναυάγια: «Όπου κοίταζες υπήρχαν σοροί»

Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή του ναυαγίου

Σοκαρισμένες παραμένουν οι τοπικές κοινωνίες στα Κύθηρα και τη Λέσβο μία ημέρα μετά τα πολύνεκρα ναυάγια.

Οι απεσταλμένοι του Star Άρης Λάμπος και Κατερίνα Ρίστα μίλησαν με διασώστες και απλούς πολίτες που φέρθηκαν σαν ήρωες και έσωσαν όσους περισσότερους ανθρώπους μπόρεσαν με κίνδυνο της ζωής τους. 

Οι ήρωες λιμενικοί στην Λέσβο έκαναν ότι μπορούσαν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες,  όπως λένε στην απεσταλμένη του Star Κατερίνα Ρίστα.

λεσβος ναυαγιο

Την ίδια στιγμή, μια ημέρα μετά το ναυάγιο στα Κύθηρα,  συγγενείς των αγνοουμένων μεταναστών φτάνουν στο νησί για να αναζητήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι εικόνες που κατέγραψε ο Άρης Λάμπος συγκλονίζουν.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο τη στιγμή του ναυαγίου ακούγονται οι μετανάστες να εκλιπαρούν για βοήθεια την ώρα που το σκάφος βυθίζεται.

Το ντοκουμέντο είναι από το κινητό τηλέφωνο της 27χρονης Ταμ Ανάλ, η οποία ήταν στο ιστιοφόρο. Περιγράφει τις τελευταίες στιγμές πριν  τη σύγκρουση του ιστιοφόρου  στα βράχια. 

λεσβος ναυαγιο

«Η θάλασσα ήταν πολύ άσχημη, τα κύματα ήταν πολύ υψηλά, εμείς κοιμόμασταν και το νερό άρχισε να μπαίνει στο σκάφος. Όλοι φώναζαν και προσπαθούσαμε να σωθούμε» λέει η 27χρονη.

Για τους κατοίκους των Κυθήρων οι εικόνες αυτές είναι πρωτόγνωρες. Στο νησί δεν φτάνουν συχνά μεταναστευτικές ροές. Όμως οι κάτοικοι έδειξαν την αλληλεγγύη τους σώζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Οι 80 διασωθέντες έχουν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους του νησιού.

λεσβος ναυαγιο

Στην περιοχή «Προβοσκίδα» καταλήγουν οι περισσότερες βάρκες των δουλεμπόρων. Το Star έκανε αυτοψία και οι εικόνες συγκλονίζουν. Παιδικά και γυναικεία ρούχα, προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που θεώρησαν την φυγή ως την μοναδική προοπτική σωτηρίας. Κάποιοι από αυτούς ακόμη αγνοούνται στην θάλασσα του θανάτου. 

Ο Παναγιώτης Κωνταντάρας, επαγγελματίας δύτης, ήταν από τους πρώτους πού βούτηξαν χθες αμέσως μετά το ναυάγιο. Ακόμη προσπαθεί να ξεχάσει τις τραγικές εικόνες. 

«Θυμίζει εποχές ΄15 που πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναρχίσουμε να τις ζούμε. Γιατί νύχτα λέει θα έρθει αλλά μάλλον εννοεί νύχτα θα στέλνει κόσμο για να πνίξει» περιγράφει.

Ναυάγιο Λέσβος: «Σώθηκα με το σωσίβιο ενός νεκρού!» - Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Υπεράνθρωπες ήταν και οι προσπάθειες των ανδρών του λιμενικού.  Ήρωες που αναζητούσαν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα αθώες ψυχές. 

«Όπου κοίταζες υπήρχαν σοροί. Τα αντικείμενα που επέπλεαν φοβόμασταν μήπως ήταν βρέφη» σπαρακτική είναι η μαρτυρία του λιμενοφύλακα Σωτήρη Κουτσούμπα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top