Ρέθυμνο φωτιά: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Εκκενώνεται ο Άγιος Γεώργιος

«Η καταστροφή είναι βιβλική»-Μάχη με τις φλόγες δίνει η πυροσβεστική

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τους ανέμους που αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν στο νότιο Ρέθυμνο, ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και προσωπικό των δήμων με στόχο να καταφέρουν να οριοθετήσουν τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης με παράλληλο μέτωπο στο Ροδάκινο. 

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές στο Ρέθυμνο: Εντολή εκκένωσης για έξι χωριά

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος και έχει ληφθεί απόφαση για εκ νέου μια εκκένωση οικισμού.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν πολύ το έργο των εναέριων μέσων

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν πολύ το έργο των εναέριων μέσων, με τα ελικόπτερα μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να επιχειρούν δύο και τρεις φορές να ανεφοδιαστούν. Μάλιστα, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα μεγάλη αναζωπύρωση που ίσως οδηγήσει σε μία ακόμα εκκένωση οικισμού. 

Επί ποδός η πυροσβεστική

Στην περιοχή της Ορνέ δρουν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 4 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Eν τω μεταξύ, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου - Αγίας Γαλήνης

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου - Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. 

Ανεξέλεγκτη έκαιγε όλο το βράδυ η φωτιά

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεκτη όλο το βράδυ λογω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς την Κρύα Βρύση, ωστόσο, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς. 

Βιβλική καταστροφή

Η καταστροφή από τις φλόγες ξεκινάει Από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αργότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς καίγονται οι στύλοι της ΔΕΗ.

Κινδύνευσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου

Στα πύρινα μέτωπα και κοντά στους κατοίκους του δήμου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο κ. Γιάννης Ταταράκης ο οποίος αργά το βράδυ της Παρασκευής εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα.

 

 

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες και το πρόβλημα υγείας του αντιμετωπίστηκε θετικά και έπειτα μετέβη στο σπίτι του από όπου όλο το βράδυ συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τα μηχανήματα και τις υδροφόρες της περιοχής που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

«Δόξα τω Θεώ έκανα εισπνοές και ξαναγύρισα στο πύρινο μέτωπο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κρύα Βρύση ώστε να συνδράμω τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού η φωτιά πέρασε πλέον και ευτυχώς καταφέραμε να μην καεί κανένα σπίτι», δήλωσε στο cretapost ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε επίσης ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια. Σημειώσε, ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

Δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών

Παράλληλα, χθές δόθηκε εντολή για την εκκένωση οικισμών: Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Αγιος Γιώργης, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top