Καιρός: Η «Ψυχρή Λίμνη» έφτασε στη χώρα μας – Καταστροφές στη Θεσσαλία

Ποιες άλλες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη», το μετεωρολογικό σύστημα που έπληξε την Ευρώπη με ισχυρές καταιγίδες και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έφτασε και στη χώρα μας και έπληξε αρχικά τη Θεσσαλία. 

κακοκαιρία Καρδίτσα

Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Καρδίτσα - karditsalive.net

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των ψυχρών αέριων μαζών που έφθασαν από χθες στην Ελλάδα, με την πολύ ζεστή επιφάνεια της θάλασσα και του εδάφους, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών, δημιουργεί νέφη που φέρνουν ισχυρές καταιγίδες, βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. 

Δείτε καθημερινά την πρόβλεψη του καιρού από το Star σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη και στη συνέχεια αναμένεται ισχυρό μελτέμι το οποίο θα διατηρήσει τη θερμοκρασία μέχρι τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι αυτό θα διατηρηθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, ενώ τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από την επόμενη Κυριακή έρχεται νέος καύσωνας. 

Καταιγίδα στη Λάρισα - Βίντεο: meteo thessalia

Οι μετεωρολόγοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι όσο πιο ορεινά και ημιορεινά είμαστε τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων λόγω των καταιγίδων. Όσο πιο κοντά στη θάλασσα είμαστε τόσο αυτές οι πιθανότητες μειώνονται. 

καταιγίδα Καρδίτσα

Έντονη χαλαζόπτωση στην Καρδίτσα - karditsalive.net

Η «Ψυχρή Λίμνη» θα επηρεάσει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά ο καιρός αναμένεται αίθριος. Στο Ιόνιο πιθανότατα να σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες, όπως και στα ορεινά της δυτικής Κρήτης. 

meteo χάρτης κακοκαιρίας

Στην Αττική αναμένονται μπόρες και καταιγίδες τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στα βόρεια προάστια, ενώ καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα νότια προάστια. 

Καιρός: Μπουρίνι έπληξε τη Λάρισα και την Καρδίτσα

Τα έντονα φαινόμενα που ξεκίνησαν ήδη από χθες έπληξαν τη Θεσσαλία. Μπουρίνι σάρωσε τα πάντα στη Λάρισα, αλλά και στην Καρδίτσα σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές, κυρίως σε καλλιέργειες. 

Στη Λάρισα έπεσε και χαλάζι - βίντεο: youtube

Δέντρα έπεσαν, δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ αρκετές περιοχές έμεινα για ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Καιρός σήμερα: Οι συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Εικόνες από την καταιγίδα στη Λάρισα - βίντεο: Larissanet Online
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top