Κορωνοϊός: «Ανέβηκε ο δείκτης R0 - Τρομάζει η έξαρση στα Βαλκάνια»

Τι είπε ο Θάνος Δημόπουλος στο Star για την αύξηση των κρουσμάτων

Για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στα Βαλκάνια και την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητή Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κορωνοϊός: Νέα μεγάλη αύξηση κρουσμάτων - 60 νέα μέσα σε ένα 24ωρο

Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, μετά τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας ο δείκτης του ρυθμού αναπαραγωγής (R0) του κορωνοϊού έχει παρουσιάσει μάλλον μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 0.2 που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να φτάσει ή να ξεπεράσει το 1.

Κορωνοϊός: Ανησυχία Τσιόδρα για τα Βαλκάνια - «Χρειάζεται επαγρύπνηση»

Μάλιστα τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός που η χώρα μας δεν παρουσιάζει αυξημένα εσωτερικά κρούσματα, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί μέσω της ιχνηλάτισης και της απομόνωσής τους. 

«Η κατάσταση μπορεί να μείνει υπό μερικό έλεγχο, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αποφάσισε το Μαξίμου

Αυξημένα τα κρούσματα στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 50 και 60 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα. 

Και στις δύο περιπτώσεις σχεδόν τα μισά κρούσματα ήταν εισαγόμενα από τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση και των εγχώριων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων - Ανακοινώθηκαν 50 νέα

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από Σεπτέμβρη»

Μπορεί να περιμέναμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας εν όψει καλοκαιριού θα «σταματήσει» και την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Μόσιαλος: «Αν τηρούμε τα μέτρα, δε χρειάζεται να ανησυχούμε»

«Η θερμοκρασία και η υγρασία δυσκολεύουν τη μετάδοση του ιού. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από Σεπτέμβρη και να μη έχουμε ήδη αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ενδέχεται να είναι απαραίτητη η επιβολή τοπικών lockdown.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top