Θάνατος επισμηναγού Βασιλείου: Σε απόσυρση απ'το 1997 το μοιραίο αεροσκάφος

Ο σχεδιασμός έλεγε για 50 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη μέχρι το 2000…

Τη στιγμή που οι έρευνες για τη διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους Τ-2 Buckeye, που συνετρίβη την περασμένη Τρίτη σε δασική περιοχή, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο επισμηναγός Νικόλαος βασιλείου, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Aμυνας οι «ψίθυροι» για την παλαιότητα των εκπαιδευτικών αεροσκαφών ολοένα και πληθαίνουν.

Κι αυτό διότι οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πρώτη επίσημη απόπειρα αντικατάστασης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών είχε ξεκινήσει πριν από 21 χρόνια!

Tο πρόγραμμα αντικατάστασης των αεροσκαφών T-2 Buckeye είχε συμπεριληφθεί στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ), που είχαν συντάξει οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας ήδη από το μακρινό 1997. Τη χρονιά εκείνη είχε ανακοινωθεί το ΕΜΠΑΕ για την περίοδο 1996 - 2000.

Επισμηναγός Βασιλείου: Μόνο ο θάνατος χώρισε τους δίδυμους πιλότους

Στα προγράμματα που αφορούσαν την Πολεμική Αεροπορία, μετά τον σχεδιασμό για τις προμήθειες νέων μαχητικών F-16, αναφερόταν και το πρόγραμμα προμήθειας νέων προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με το ΕΜΠΑΕ του 1997, η Πολεμική Αεροπορία θα έπρεπε μέχρι το 2000 να αποκτήσει τουλάχιστον 50 νέα και προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, με κόστος περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τα υπόλοιπα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα που εκτελέστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως δεν άφησαν περιθώριο για την αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, όπως δείχνουν και τα επόμενα ΕΜΠΑΕ του υπουργείου, οι διαρκείς εκκλήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας για την αντικατάσταση των παλαιών T-2 Buckeye έπεσαν στο κενό, ενώ η αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών ακυρώθηκε το 2010, λόγω… μνημονίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top