Το παρασκήνιο της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στην Τουρκία λένε ότι ήταν απόφαση Ερντογάν

Δείτε στο βίντεο την επιστροφή του Άγγελου Μητρετώδη στην Καστοριά

Έκπληξη ακόμα και στους δικηγόρους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν η απόφαση του εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και να επιστρέψουν στην πατρίδα. 

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, όλα συνέβησαν μετά το αιφνιδιαστικό αίτημα του Τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε ότι η έρευνα στα κινητά των Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη ολοκληρώθηκε και δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο. 

Στο σπίτι του στην Καστοριά ο Άγγελος Μητρετώδης – Εορταστικό το κλίμα

Έτσι συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Βίντεο

Μαξίμου: Αυτές οι ενέργειες απελευθέρωσαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί είναι εκείνοι στην Άγκυρα που εκτιμούν ότι η απόφαση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι του Ταγίπ Ερντογάν. Αρκετοί μάλιστα συνδέουν την εξέλιξη αυτή με την τελευταία αμερικανοτουρκική αντιπαράθεση για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που έχει κάνει τις σχέσεις των δύο χωρών να ακροβατών σε τεντωμένο σχοινί. 

Τυχαία δε θεωρείται επίσης η επικείμενη απελευθέρωση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς, που παρέμενε φυλακισμένος για ένα χρόνο με κατηγορίες για διασύνδεση με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα οι οικονομικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία από την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας πιέζουν ασφυκτικά τον Σουλτάνο και αυτό φάνηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου της Σμύρνης το απόγευμα της Τετάρτης να απορρίψει μεν το αίτημα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του πάστορα, αλλά να το παραπέμψει σε ανώτερο επίπεδο που θα εξεταστεί σε λίγες μέρες. 

Η εφημερίδα «Hurriyet ανέφερε πως πιθανόν να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και γι’ αυτήν την υπόθεση τις επόμενες μέρες. Ο Μπράνσος κατηγορείται για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και κρατείτο στις φυλακές από τον Οκτώβριο του 2016. Αποφυλακίστηκε πριν από δύο εβδομάδες και κρατείται υπό κατ’ οίκον περιορισμό. 

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών είχαν δώσει στους Τούρκους ομολόγους τους μια λίστα με 10 –  15 άτομα και είχαν ζητήσει την αποφυλάκισή τους. Ανάμεσά τους φέρεται να ήταν τόσο τα ονόματα των Ελλήνων στρατιωτικών, όσο και του Κιλίτς. 

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και συνδέονται με παζάρια με το θέμα της συνταξιοδότησης των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής δε φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη βάση.

Πρώτον επειδή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Άγκυρα, καθώς περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας και, δεύτερον, αν υπήρχε κάποια συναλλαγή θα μπορούσε να γίνει σε θρησκευτικό θέμα και όχι σε τόσο διαφορετικό ζήτημα. Άλλωστε ο Ερντογάν επίσημα είχε θέσει την ανταλλαγή των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ενώ δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε κάποιο άλλο ζήτημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top