Εισαγγελική παρέμβαση για την άγρια επίθεση στον Μπουτάρη

Οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης που είχαν εξοργίσει Πόντιους και Μικρασιάτες

Πρώτη δημοσίευση: 09.52

Επείγουσα προκαταρτική εξέταση για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη στο Σάββατο 19 Μαΐου διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Ο κ. Τσόγκας ζητά τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους φυσικούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας ζητά να ταυτοποιηθούν όλοι εμπλεκόμενοι δράστες με την αξιοποίηση του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού και των μέσων τεχνολογίας.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι η πρόκληση σωματικών βλαβών, η διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια και η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.

Τέσσερις συλλήψεις μέχρι στιγμής

Σε άλλες δύο συλλήψεις, για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων, προχώρησε η αστυνομία το πρωί της Δευτέρας.

Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 20 και 17 ετών και ο ανήλικος φέρεται να είπε πως «παρασύρθηκα από τον υπόλοιπο όχλο και μόλις είδα τον Μπουτάρη άρχισα να τον ξυλοκοπώ».

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δέχθηκε άγρια επίθεση στη Θεσσαλονίκη με σπρωξιές, μπουνιές και κλωτσιές το Σάββατο 19 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ έδινε το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης. Ο κ. Μπουτάρης γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην επέμβαση των συνοδών του, ενώ μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

* Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει πέσει στο έδαφος μετά την επίθεση που δέχθηκε

Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Χθες, η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός 20χρονου και ενός 36χρονου, εκ των οποίων ο δεύτερος ομογενής από τη Γεωργία. «Όταν είδα τον δήμαρχο στη συγκέντρωση και σκεπτόμενος πρόσφατες δηλώσεις του για την Τουρκία, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, θόλωσα και του επιτέθηκα» είχε δηλώσει ο 20χρονος.

* Ο όχλος επιτέθηκε και στο αυτοκίνητο του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Οι  συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης συγκαλεί στις δύο μετά το μεσημέρι δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα.

Σάλος με δημοτικό σύμβουλο στην Καβάλα που επικρότησε το λιντσάρισμα

Σάλο προκάλεσε η ανάρτηση στο facebook ενός δημοτικού συμβούλου από την Καβάλα.

Την ώρα που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκαζε την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Πασχαλίδης επικροτούσε το λιντσάρισμα στον κ. Μπουτάρη.

«Πήρε αυτό που του άξιζε, μπράβο στα παλικάρια. Σειρά να παίρνουν οι βουλευτές προδότες» έγραψε.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με τον ίδιο τελικά να «κατεβάζει» την ανάρτηση και παραιτείται.

Παράλληλα, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, (με την παράταξη της οποίας εξελέγη) έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση.

Οι δηλώσεις του Μπουτάρη που είχαν εξοργίσει Πόντιους και Μικρασιάτες

Η απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη φαίνεται πως είχε αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Concordia Europe στην Αθήνα το 2017, είχε μιλήσει και για τον Μουσταφά Κεμάλ, το σπίτι του οποίου στη Θεσσαλονίκη έχει μετατρέψει σε μουσείο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί με προσβλητικό τρόπο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, λέγοντας πως «δε δίνω δεκάρα (I don't give a shit) εάν ο Μουσταφά Κεφάλ Ατατούρκ σκότωσε Έλληνες».

Πάντως, οι ποντιακές οργανώσεις καταδίκασαν ξεκάθαρα στην επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μιλώντας για «ακραία στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του κ. Μπουτάρη με τους Ποντίους είχαν «δοκιμαστεί» και το 2012 όταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) χρησιμοποίησε λέει την πλατεία Αγίας Σοφίας για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο κ. Μπουτάρης είχε ισχυριστεί ότι το έκαναν χωρίς την άδειά του και τους στείλει στο δικαστήριο.

Hurriyet: Τον έδειραν γιατί μας συμπαθεί και μας λέει «αδέλφια του»

«Επιτέθηκαν στον δήμαρχο που έχει δηλώσει πως οι Τούρκοι είναι αδέλφια μου» γράφει μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες, η Hurriyet, για την επίθεση στον κ. Μπουτάρη.

Η Hurriyet συνδέει το περιστατικό τόσο με τις κατά καιρούς φιλικές δηλώσεις του κ. Μπουτάρη για την Τουρκία και τους Τούρκους, όσο και με την πρόταση που είχε κάνει πριν εκλεγεί για να ονομαστεί κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης ως «Οδός Ατατούρκ».

Ψωμιάδης: Καταδικάζω, αλλά προκάλεσε με την παρουσία του

Αίσθηση προκάλεσαν, οι δηλώσεις του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο κ. Ψωμιάδης αρχικά καταδίκασε την επίθεση, αλλά στη συνέχεια επιτέθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι υπεύθυνος είναι ο ίδιος γιατί «προκάλεσε με την παρουσία του».

«Καταδικάζω και καταδίκασα όλα αυτά που συνέβησαν εις βάρος του κυρίου δημάρχου. Κατ’ αρχάς είμαι κατά της σωματικής βίας, κατά της χειροδικίας από την άλλη θέλω τον πολιτικό μου αντίπαλο όρθιο. Ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Μπουτάρης, ο οποίος με την παρουσία του προκάλεσε. Για αυτή τη δήλωση για τον Κεμάλ δεν άκουσα ποτέ κανέναν πολιτικό να καταδικάσει αυτό που είπε» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top