«Λέσβος το νησί της απελπισίας»: Άρθρο-κόλαφος των «Νew York Times» - Κλιμάκιο στέλνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα»

Λέσβος το νησί της απελπισίας

«Λέσβος, το νησί της απελπισίας». Αυτός είναι ο τίτλος των «New York Times» για την κατάσταση που επικρατεί στο hot spot της Μόριας, εκεί όπου βρίσκονται περισσότεροι από 5.500 μετανάστες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά), όταν το κέντρο υποδοχής μεταναστών προορίζεται για τους μισούς και κάτι λιγότερο.

Στο επιτόπιο ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν σε μέρος της Μόριας οι «New York Times» η δημοσιογράφος αναφέρει πως «χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη».

Στο άρθρο-καταπέλτη, οι «New York Times» σημειώνουν για τις συνθήκες που επικρατούν στο hot spot, πως «η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές - για τα πάντα - είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».

«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 26χρονος Σαμίρ από τη Συρία «αν και έχει δει τον πόλεμο περιγράφει το κέντρο υποδοχής ως "ένα πολύ επικίνδυνο μέρος"».

ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο και τη διαχείριση των ιατρικών προβλημάτων τους εκφράζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. 

Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηματων αναφέρει ότι είναι σε ετοιμότητα και επισημαίνει πως ήδη βρίσκεται στη Λέσβο, κλιμάκιό του συνοδευόμενο από τον αντιπρόεδρο Άγη Τερζίδη, για να συμβάλει στο συντονισμό των Δομών Πρώτης Φιλοξενίας 375 προσφύγων-μεταναστών εκ των οποίων τα 100 είναι παιδιά, που έχουν καταφθάσει τις τελευταίες ώρες στο νησί. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top