Σας ενδιαφέρει: Ποιες παραλίες ρύπανε η πετρελαιοκηλίδα και ποιες όχι

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές

Ποιες περιοχές ρύπανε η πετρελαιοκηλίδα και ποιες όχι

Φόβος έχει επικρατήσει στη σκέψη και μόνο ότι οι θάλασσες της Αττικής έχουν μολυνθεί από την επικίνδυνη πετρελαιοκηλίδα, που έκανε την εμφάνισή της μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Κάθε μέρα πραγματοποιούνται έρευνες, με στόχο να διαπιστωθεί ποιες παραλίες έχουν ρυπανθεί και πόσο επικίνδυνες είναι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η Νοτιοανατολική και Ανατολική ακτογραμμή Σαλαμίνας και οι παραλίες Φλώρα και Βότσαλα στη Σαλαμίνα, η Ακτή Τζελέπη στο Πέραμα, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ο Αχινός στην Πειραϊκή, το Θεατράκι στο Παλαιό Φάληρο, η Βουλιαγμένη και το Λαγονήσι δεν παρουσιάζουν ίχνη ρύπανσης.

Το Θεατράκι, ο όρμος Σεληνίων, ο όρμος Κακής Βίγλας και η Γυάλα στη Σαλαμίνα, η Ακτή Ήλιου στον Άλιμο, η Ελεύθερη Παραλία στο Ελληνικό, η Μαρίνα Γλυφάδας και το Μικρό και το Μεγάλο Καβούρι παρουσιάζουν διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης ή ιριδισμούς.

Τέλος, περιοχές με ρύπανση είναι η Κυνόσουρα κι ο Λημνιώνας στη Σαλαμίνα, ο Όμιλος Αιγυπτιωτών και το ΕΛΚΕΘΕ στον Άγιο Κοσμά, ο Ιππόκαμπος στο Ελληνικό και τα Αστέρια (ARC- BALUX) στη Γλυφάδα.

Αναλυτικότερα:

 1. Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
 2. Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.
 3. Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν τριάντα (30) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον Όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.
 4. Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
 5. Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον “Όρμο Αφροδίτης” όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά. Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού, ομοίως και κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.
 6. Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε συνεργείο τεσσάρων (04) ατόμων, τα οποία πλέον επιχειρούν στη θέση Μπάτη Αλίμου.
 7. Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Στην παραλία του Άγιου Κοσμά επιχειρεί ιδιωτικό συνεργείο δεκατεσσάρων (14) ατόμων. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας έξι (06) ατόμων και δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή είκοσι εννέα (29) ατόμων και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.
 8. Στην θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά σαράντα τριών (43) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, δέκα (10) άτομα του Δήμου Γλυφάδας, δώδεκα (12) εθελοντές και σαράντα (40) Δόκιμοι Λιμενοφύλακες.
 9. Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρούν είκοσι πέντε (25) άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τρία (03) βυτία και πέντε (05) αντλίες. Στα ανοιχτά του “ARC-BALUX” συνεχίζουν και επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
 10. Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΑΣ”.
 11. Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT”.
 12. Αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες απορρύπανσης.
 13. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι 4 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 ΠΛΣ, 7 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.
 14. Η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» έχει σταματήσει από το πλοίο που την εκτελούσε. Πλην όμως, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες εκείνες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από έτερο πλοίο.
 15. Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση της εταιρίας που έχει αναλάβει την απάντληση του φορτίου από το Δ/Ξ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν απαντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής, 1550m3 φορτίου. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top