Τουρκικά πολεμικά πλοία "χτενίζουν" το Αιγαίο- Θερμές οι επόμενες μέρες

Ελληνική πυραυλάκατος στο Καστελόριζο

Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο, προγραμματίζοντας για αύριο, Παρασκευή, άσκηση με πραγματικά πυρά, μέσα στα κυπριακά οικόπεδα, στα οποία θα γίνουν σε λίγο καιρό οι υποθαλάσσιες έρευνες από διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς. Θερμές αναμένονται, όμως, οι επόμενες μέρες και στο Αιγαίο, καθώς την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η μεγαλύτερη τουρκική άσκηση σε αέρα και θάλασσα.

Τουρκικά πολεμικά πλοία «χτενίζουν» την ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας συνεχείς ασκήσεις.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μια τουρκική πυραυλάκατος έκανε άσκηση με πραγματικά πυρά στα διεθνή ύδατα, 30 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Στο νησί βρίσκεται πάνοπλη η ελληνική πυραυλάκατος «Μυκόνιος», έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Η τουρκική προκλητικότητα θα εκφραστεί όμως αύριο, Παρασκευή.

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει δύο περιοχές, για άσκηση με πραγματικά πυρά και ερευνητική δραστηριότητα, νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ. Οι περιοχές συμπίπτουν με τα οικόπεδα 6,7,10 και 11, στα οποία σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι υποθαλάσσιες έρευνες από εταιρείες γαλλικών, ιταλικών, αμερικανικών και ισραηλίτικων συμφερόντων.  Έτσι σε αυτήν την περιοχή θα εμπλέκονται σε λίγο καιρό 7 χώρες : Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, αλλά και  Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιταλία και Γαλλία.

Και όλα αυτά, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» συνεχίζει να εκτελεί υποθαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πρωί της Πέμπτης, ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 πέταξε ανατολικά της Ρόδου προς το FIR Λευκωσίας, προφανώς για να ελέγξει με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει αν υπάρχει κάποια κινητικότητα στα κυπριακά οικόπεδα.

Όμως και στο Αιγαίο οι επόμενες μέρες αναμένονται θερμές κι αυτό γιατί, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει σε όλο το Αιγαίο η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων, η πασίγνωστη «Ντενίζ  Κουρντού». Θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες και η Αθήνα περιμένει σωρεία τουρκικών παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top