"Ο 3,5 μηνών γιος μου έχει μισό εγκέφαλο"- Η ΜΑΝΑ που κινητοποίησε το Facebook για να σώσει το παιδί της!

H Λίζα Βαλαβάνη μοιράστηκε τη δική της ανθρώπινη ιστορία

H Λίζα Βαλαβάνη μοιράστηκε με τους τηλεθεατές του Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» τη δική της ανθρώπινη ιστορία. Πρόκειται για τη μάχη που έδωσε για να κρατήσει το παιδάκι της στη ζωή.

Η Λίζα βίωσε έναν Γολγοθά, βοηθήθηκε, όμως, πολύ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σώθηκε το παιδάκι μου μέσα από αυτό» λέει η ίδια. Ο λίγων μηνών γιος της διαγνώστηκε με κύστη στον εγκέφαλο και η Λίζα κινητοποίησε με μια της ανάρτηση όλο το Facebook. Η 37χρονη μητέρα χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκη την κατάσταση, μιας και από το μωρό της έλειπε ο μισός εγκέφαλος.

Η 37χρονη είναι χωρισμένη, μητέρα 3 παιδιών και άνεργη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αδυνατεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Αρωγός στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό, ο απλός κόσμος που της στάθηκε. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που ζητάει τρόφιμα μέσω του Facebook:

«Καλησπέρα σας. Ήθελα να ζητήσω από όποιον μπορεί να μας προσφέρει τρόφιμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Δεν υπάρχει άντρας στο σπίτι. Έχω 3 αγοράκια, το ένα 46 ημερών και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορώ ακόμα να εργαστώ. Ξέρω ότι ήταν επιπόλαιο, όμως συνέβη και ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων από τους ανθρώπους που θα το σκεφτούν. Ντρέπομαι για το ποστ, όμως θα ντρεπόμουν περισσότερο αν έμενα άπραγη χωρίς να προσπαθήσω έστω κι έτσι, αφού δεν μπορώ διαφορετικά. Δεκτή κάθε κριτική. Ευχαριστώ πολύ».

Η γυναίκα ξεπέρασε πολλές φορές στο παρελθόν τα όριά της, ψάχνοντας να βρει λύση. Όχι για εκείνη, αλλά για τα 3 της παιδιά και, κυρίως, για το μικρό της που, αν και χειρουργήθηκε πριν λίγες ημέρες, το μέλλον του παραμένει αβέβαιο.

«Αρχικά, μας είπαν ότι το παιδί έχει μεγάλο κεφάλι» περιγράφει η Λίζα στην κάμερα του Star. «Μέσα σε 5 μέρες, το κεφάλι του αυξήθηκε απότομα κατά 1 εκατοστό και 2 χιλιοστά. Του έκαναν εξετάσεις και μας ανακοίνωσαν ότι του λείπει ο μισός εγκέφαλος! Ήταν σαν να μην το ζούσα εγώ! Το παιδί αντιδρούσε φυσιολογικά, το βλέπεις, σου χαμογελάει, κάνει ό,τι τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του…  Θεωρούσα ότι μου έκαναν πλάκα. Μέχρι που είδα με τα μάτια μου φωτογραφίες του εγκεφάλου του. Από τη μία πλευρά φαίνεται ο εγκέφαλος κι από την άλλη ίχνη εγκεφάλου κι ένα μαύρο πράγμα, που ήταν μια κύστη με υγρό. Για να την αντιμετωπίσουν, του έβαλαν μια βαλβίδα για να παροχετεύει το υγρό στο στομάχι. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο».

Η Λίζα είναι μια μάνα που δεν έχει πού να σταθεί. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή το οτιδήποτε σε αυτό το παιδί. «Το παιδί με χρειάζεται δίπλα του 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί να χρειαστεί να τρέξουμε, επειδή βούλωσε η βαλβίδα. Μπορεί να παρουσιάσει επιληψία».

Το παιδάκι, 3μιση μηνών τώρα, θα ζήσει, όπως είπαν οι γιατροί. Υπό ποιες, όμως, συνθήκες;

«Δεν ξέρουμε αν θα περπατήσει» εξηγεί η μητέρα του. «Δεν ξέρουμε αν θα έχει ακράτεια. Δεν ξέρουμε αν θα μιλήσει ούτε πώς θα κινείται ή τι αντίληψη θα έχει».  

Η 37χρονη είναι και μάνα και πατέρας μαζί για τα 3 της παιδιά. «Όταν είσαι μάνα, οφείλεις να τα φέρεις όλα εις πέρας. Να κάνεις τα πάντα» λέει χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα δυο παιδιά της οικογένειας ξέρουν ότι το αδερφάκι τους είναι ξεχωριστό. «Υπάρχει φόβος για το τι θα συμβεί στο μέλλον» λέει η Λίζα. «Δεν ξέρω. Θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, να προσέξει τον εαυτό του και να μεγαλώσει όπως όλα τα παιδάκια; Δεν ήμουν μικρή όταν τον έκανα, είμαι ήδη 37 ετών. Όταν θα είναι αυτό 35, θα μπορώ να το κοιτάξω εγώ, αν δεν μπορεί εκείνος να φροντίσει τον εαυτό του;». Αυτή είναι η αγωνία μιας μάνας που έχει παιδί με προβλήματα. «Θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να τρέχουμε να προλάβουμε το παραμικρό».

Παράλληλα, καλείται να φροντίσει και τα άλλα παιδιά της, που είναι 11 και 12 ετών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλά αδιέξοδα. Η Λίζα λαμβάνει σημαντική βοήθεια μέσω του Facebook και από την οργάνωση «Χωρισμένες μητέρες-πραγματικοί ήρωες». «Άλλη μητέρα με βοήθησε, κρατώντας μου το παιδί. Άλλη με βοήθησε στο δικαστήριο, για την αγωγή προσβολής πατρότητας. Γνωριζόμαστε πια οι περισσότερες γυναίκες εκεί».

Ο πατέρας του, πρώην σύζυγος της Λίζας, βλέπει το παιδί κανονικά. «Στα δύσκολα, προσπαθώ πάντα να βρω κάτι να με κάνει χαρούμενη» λέει η 37χρονη μητέρα, δίνοντας το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας. «Είναι το παιχνίδι της χαράς. Πρέπει κάτι να βρεις να σε στηρίξει στα πόδια σου. Εγώ έχω 3 υπέροχα παιδιά, υπάρχει πάρα πολλή αγάπη μέσα στο σπίτι μας και δεν γίνεται να μην προσπαθείς όταν βλέπεις τόσο χαμόγελο στα παιδάκια. Είναι τόσο ευτυχισμένα! Δεν μπορείς να κρεμάσεις! Σ’ έχουν εμπιστευθεί» εξομολογείται.

Η δύναμη που παίρνει από τα δυο μεγαλύτερα παιδιά της είναι τεράστια. «Πολλές φορές έχω στηριχθεί στα λόγια τους για σοβαρά και σημαντικά βήματα στη ζωή μου». Εκείνα ήταν που της έδωσαν τη δύναμη να φύγει από έναν διαλυμένο γάμο.

«Σε κάθε πρόβλημα, υπάρχει λύση» λέει η Λίζα κλείνοντας. «Έχω τα παιδάκια μου. Όσο τα έχω, αυτό θα λέω. Είσαι μάνα, δεν μπορείς να παραιτηθείς. Με κάνουν ευτυχισμένη τα παιδάκια μου».

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top