Ελεύθερες νυχτερινές βόλτες στους λόφους Πνύκας, Νυμφών και Φιλοπάππου

Με απόφαση του ΣτΕ

Ελεύθερες νυχτερινές βόλτες στους λόφους Πνύκας, Νυμφών και Φιλοπάππου

Ακυρώθηκε με απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ (απόφαση 2034/2015) η διάταξη του 2008 επί υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη με την οποία απαγόρευε για λόγους προστασίας την ελεύθερη νυχτερινή επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της Πρωτεύουσας, δηλαδή της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών - Φιλοπάππου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής θεωρώντας ότι περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι δικαστές τους δικαίωσαν θεωρώντας ότι σκοπός του νόμου είναι «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».

Δηλαδή, «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top