Ο Όμιλος Σαρακάκη ανακυκλώνει τα αποτσίγαρα

Θανατηφόρα για τους μικροοργανισμούς στην θάλασσα

Ο Όμιλος Σαρακάκη ανακυκλώνει τα αποτσίγαρα

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ένας επιχειρηματικός όμιλος με 102 χρόνια ιστορίας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσει τον δεύτερο ετήσιο απολογισμό ανακύκλωσης αποτσίγαρων που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 εντός των εγκαταστάσεών του.  

 

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του Mobility στην Ελλάδα που έθεσε σε εφαρμογή αυτό το πρωτοπόρο και φιλόδοξο εγχείρημα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το θεαματικό αποτέλεσμα, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle και το #GopaFree project, αποδεικνύει πώς η υπεύθυνη διαχείριση ακόμα και μίας βλαβερής συνήθειας για την υγεία μας όπως το κάπνισμα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον αρκεί να το κάνουμε πράξη. 

 

Για το διάστημα από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, από τους 4 ειδικούς κάδους αντοχής ανακύκλωσης αποτσίγαρων που έχουν τοποθετηθεί από στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη στη Λεωφ. Αθηνών 71, ανακυκλώθηκαν 17.700 αποτσίγαρα βάρους 17,70kg. 

Από την επεξεργασία τους μέσω της ανακύκλωσης θα προκύψουν: 

3,89kg λιπάσματος 

14kg πρώτης ύλης βιομηχανικού πλαστικού 

O θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον αποτιμάται σε: 

124 m3 (κυβικά) γλυκού ή αλμυρού νερού δε μολύνθηκαν 

113 kg Διοξειδίου του άνθρακα CO2 δεν αποδεσμεύθηκαν στο περιβάλλον 

2.760 Mega Joule Μη ανανεώσιμης ενέργειας εξοικονομήθηκαν από την παραγωγή νέων υλικών 

Χάρη στην πρωτοβουλία του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την υπεύθυνη και συνεπή στάση των ανθρώπων του, των πελατών και των συνεργατών του, κατάφερε να συμβάλλει αποφασιστικά στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης UNSDGs των Ηνωμένων Εθνών: 

Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής. Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό. Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό. 

Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους σε ειδικούς κάδους. Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top