Ford; Αυτή την τεχνολογία δεν την έχει κανένα άλλο αυτοκίνητο

Πως λειτουργεί η «Hands-off, eyes-on» οδήγηση

Η Ford γίνεται η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εισάγει την προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού «hands-off, eyes-on» που είναι εγκεκριμένη για χαρτογραφημένους εκ των προτέρων αυτοκινητόδρομους στη Μεγάλη Βρετανία.

Το BlueCruise βασίζεται στις δυνατότητες του Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) της Ford,  το οποίο παρέχει στο όχημα τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας μέσα στα όρια ταχύτητας, μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Η λειτουργία hands-free επιτρέπει στους οδηγούς σε εγκεκριμένα τμήματα (Blue Zones) του αυτοκινητόδρομου να οδηγούν χωρίς να έχουν τα χέρια στο τιμόνι, εφόσον συνεχίζουν να προσέχουν το δρόμο μπροστά τους – βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα άνεσης κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

Πριν από τη μετάβαση στην hands-free οδήγηση, τα οχήματα με BlueCruise επιβεβαιώνουν ότι οι διαγραμμίσεις της λωρίδας είναι ορατές, ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του στο δρόμο και ότι οι λοιπές συνθήκες είναι κατάλληλες. Το σύστημα χρησιμοποιεί κινούμενες ενδείξεις με κείμενο και μπλε φωτεινά σήματα για να επικοινωνήσει ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία hands-free, κάτι που αποδεικνύεται αποτελεσματικό ακόμη και για όσους έχουν αχρωματοψία.

Λειτουργώντας με μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, το BlueCruise χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα άλλων οχημάτων στο δρόμο. Μια κάμερα στραμμένη προς τα εμπρός ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και τις πινακίδες ορίου ταχύτητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης μία κάμερα υπερύθρων που είναι στραμμένη προς τον οδηγό και βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων για να ελέγχει το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού - ακόμη και όταν φοράει γυαλιά ηλίου – ώστε να διασφαλίζει ότι η προσοχή του παραμένει εστιασμένη στο δρόμο.


Εάν το σύστημα ανιχνεύσει απροσεξία του οδηγού, εμφανίζονται πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον πίνακα οργάνων, ακολουθούμενα από ηχητικές ειδοποιήσεις, ενεργοποίηση των φρένων και, τέλος, επιβράδυνση του οχήματος διατηρώντας τον έλεγχο διεύθυνσης. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται εάν ο οδηγός δεν επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι όταν του ζητηθεί κατά την έξοδο από μια Μπλε Ζώνη (Blue Zone).

Η Ford συνεργάζεται επίσης με ρυθμιστικές αρχές και διερευνά ευκαιρίες για την παροχή του BlueCruise μέσω μιας μελλοντικής ενημέρωσης λογισμικού Ford Power-Up σε μοντέλα Mustang Mach-E που είναι εξοπλισμένα με το προαιρετικό Tech Pack ή Tech Pack + και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2023.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top