Δοκιμάζουμε το Citroen C3 Saint James 1,2 ΕΑΤ 6 110 ίπποι

 «Αγάπη  με την πρώτη ματιά» 

Citroen C3 Saint James 1,2 ΕΑΤ 6 110 Ιπποι δοκιμή

Η παραγματικότητα είναι μια. Η Citroen ξέρει να κατασκευάζζει αυτοκίνητα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πολλά προσόντα και ξεχωριστή εμφάνιση.  Δοκιμάζουμε την έκδοση Saint James  η οποία έχει στην «καρδιά» της τον υπερτροφοδοτούμενο βανζινοκινητήρα με τα 110 άλογα που συνοδεύεται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με τις 8 σχέσεις. Βάλαμε ως τίτλο μια ατάκα που ακούσαμε από δικό μας άνθρωπο όταν το είδε:«Αγάπη με την πρώτη ματιά». 

Τι κρύβει όμως η μάρκα Saint James  “Γεννημένη από τη θάλασσα” το 1889 στην πόλη Saint James κοντά στο Mont Saint Michel, έμβλημα της γαλλικής μόδας και κληρονόμος της προγονικής τεχνογνωσίας, η μάρκα Saint James προσφέρει ένα “casual chic” navy στυλ, μια ευρύτατη γκάμα ρούχων που εκτείνεται από το παραδοσιακό ναυτικό μπουφάν, τα παντελόνια, τα πουκάμισα και τις μπλούζες.


Πάμε όμως να δούμε τις διαφορές  του Citroen C3 1,2 ΕΑΤ 6 110 ίπποι Saint James σε σχέση με τιις «απλές» εκδόσεις. Η έκδοση έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Shine με την διαφορά ότι η   περιορισμένη έκδοση Saint James προσφέρεται με δίχρωμη οροφή (μαύρο ή άσπρο), σε συνδυασμό με το White Color Pack. Για να καλύπτει τα γούστα των περισσοτέρων αγοραστών το C3 Saint James διατίθεται σε όλα τα χρώματα αμαξώματος C3 (Elixir Red, Perla Nera Black, Steel Grey, Platinum Grey και Polar White) εκτός από το Spring Blue. Στα συν της εξωτερικής εμφάνισης είναι και οι πανέμορφες  ζάντες αλουμινίου Hellix Diamond Cut 16”.


Το C3 Saint James ξεχωρίζει από μακρυά χάρη στο μπλε, λευκό και κόκκινο αυτοκόλλητο οροφής, που φέρει  την υπογραφή Saint James. Η υπογραφή Saint James υπάρχει κκαι στα σμεταλλικά ήματα  κάτω από τους πλαινούς καθρέφτες  στο πνεύμα του μπλε-λευκού-κόκκινου μοτίβου Η περιορισμένη ειδική έκδοση διαθέτει επίσης ένα συγκεκριμένο αυτοκόλλητο στο πίσω παράθυρο στα χρώματα της μάρκας από τη Νορμανδία, το οποίο ταιριάζει επίσης με το αυτοκόλλητο οροφής.Υπάρχει πρόσθετο  λευκό περίγραμμα στους προβολείς ομίχλης και τα Airbumps λεπτομέρειες οι οποίες αναβαθμίζουν αισθητικά το στυλ του γαλλικού supermini. 


Περνάμε στο εσωτερικό  στο οποίο έχουν προστεθεί τα στοιχεία του πρόσθετου εξοπλισμού Saint James. Η εμφανέστατη προσθήκη των επενδύσεων με την ένδειξη Saint James στο πάνω μέρος των αναπαυτικότατων καθισμάτων Advanced Comfortμε τις κόκκινες ραφές σου φτιάχνουν άμεσα την διάθεση.  


Η λευκή ραφή εμφανίζεται και στο ταμπλό . Μαζί με το χρωμιομένο περίγραμμα του επιλογέα ταχυτήτων, τονίζουν τη φινέτσα του συνόλου. Στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμη διακοσμητικά μπλε και κόκκινος ιμάντας στις πόρτες με σήμανση Saint James στο πλαίσιο της πόρτας του οδηγού.

Στα διακριτικά εντάσσεται  και μια πλάκα κάτω από το λεβιέ ταχυτήτων με το λογότυπο Saint James.. Το δερμάτινο τιμόνι και ο δερμάτινος επιλογέας συμπληρώνει την πολυτελή εικόνα του εσωτερικού .

Όσσν  αφορά τον εξοπλισμό είναι πλήρης καθώς έχει όλα τα προνόμια της έκδοσης  Shine με τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα και φιμέ τζάμια. Μιλάμε για τις πέντε τεχνολογίες συνδεσιμότητας με τεχνολογία Mirror Screen η οποία  διασφαλίζει πως το C3 είναι συμβατό τόσο με Android Auto, όσο και με το σύστημα Apple CarPlay. Συμπεριλαμβάνεται το Citroën Connect Nav  στην οθόνη αφής 7 ιντσών. Η κάμερα οπισθοπορείας διευκολύνει στο παρκάρισμα.

Εντυπωσιακή βοήθεια στο θέμα της ασφαλείας προσφέρουν τα 12 βοηθήματα οδήγησης που σου κάνουν εύκολη την οδήγηση  διορθώντας λάθη και...αφηρημάδα. Όσον αφορά τους χώρους επιβατών δεν υπάρχουν διαφορές με τις απλές εκδόσεις ενώ υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ διαθέσιμα 300 λίτρα για τις αποσκευές τους. Αρκετές είναι τέλος και οι θέσεις για μικροαντικείμενα, άλλες πρακτικές και άλλες λιγότερο πρακτικές.Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 3.996/1.749/1.474 χλστ. με 2.540 χλστ. το μεταξόνιο.


Όμως δεν εντυπωσιάζει μόνο η εμφάνιση αλλά και οι δυνατότητες του αυτοκινήτου. Στην «καρδιά» του όπως είπαμε υπάρχει ο γνωστός 1.200άρης βενζινοκινητήρας τεχνολογίας  PureTech  ο οποίος συνερεγάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων EAT6 με μετατροπέα ροπής . Στην πράξη το πακέτο προσφέρει  άνετες και ευχάριστες μετακινήσεις εντός πόλης.  Οι 110 ίπποι /5.500 σ.α.λ. που βγάζει χαρίζουν πολύ καλές επιδόσεις καθώς στην ελιτουργία Sport με τις γρήγορες εναλλαγές ταχυτήτων.Οι  αλλαγές, μπορούν να γίνουν και χειροκίνητα με τη μετακίνηση του επιλογέα πάνω για κατέβασμα και κάτω για ανέβασμα. 


Στην πράξη τα  0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 11,2 δευτερόλεπτα ,με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 191   χλμ./ώρα. Το μοτέρ αν και τρικύλινδρο έχει πολιτισμένη λειτουργία χωρίς κραδασμούς  με χαμηλό επίπεδο θορύβου τραβάει από χαμηλά χάρη στην ροπή των 205 Nm από τις 1.750 σ.α.λ. Σύμφωνα με τις αυστηρότατες μετρήσεις WLTP η μέση κατανάλωση είναι στα 5,9 λτ./100 χλμ. με τις  εκπομπές ρύπων CO2 στα 133 γρ./χλμ.Κατά την διάρκεια της δοκιμής  πλησιάσαμε την μέση εργοστασιακή κατανάλωση ενώ σε συθήκες πραγματικές είδαμε την κατανάλωση περίπου στα 6,5 με 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Η ρύθμιση των αναρτήσεων είναι προσανατολισμένη στην άνεση των επιβατών .Η αίσθηση π[ου σου δίνει είναι μια«αφράτη» κύλιση και εντυπωσιακό φιλτράρισμα στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Όμως αυτό δεν σημαίνει και υπερβολικές κλίσεις στις στροφές.To τιμόνι είναι μεν ελαφρύ αλλά στις υψηλές αποκτά καλό βάρος ,Τα περιθώρια της πρόφυσης είναι αυξημένα.

Οι κλίσεις στις στροφές είναι περιορισμένες ειδικά στην επιλογή του πορογράμματος Sport. To γαλλικό μικρό έδειξε  υπάκουο στις εντολές μας  ενώ αν το παρακάνετε το ΕSP...επιβάλλει την τάξη. Την ίδια στιγμή το πλούσιο πακέτο ασφαλείας που διαθέτει ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τα όρια οδήγησης.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν: σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, προειδοποίηση σύγκρουσης , ρυθμιστή και περιοριστή ταχύτητας και ειδοποίηση κόπωσης του οδηγού. αυτόματη λειτουργία προβολέων και υαλοκαθαριστήρων,  Τα φρένα αποδείχθηκαν άμεσα και ανθεκτικά μετά από σκληρή χρήση.

Πριν φτάσουμε όμως στο θέμα της τιμής ας δούμε τι αγοράζουμε . Μιλάμε λοιπόν για ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με πολύ καλές επιδόσεις , πλουσιότατο εξοπλισμό ,με μοναδικό χρακτήρα. Η έκδοση  Saint James είναι συλλεκτική με εντυπωσιακή εμφάνιση και σίγουρα στο πέρασμα των χρόνων θα κρατήσει την αξία της. Για να αποικτήσετε την ειδική έκδοση χρειάζεστε 19750 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top