Το νέο Opel Mokka σχίζει σαν ...βέλος τον αέρα

Η κορυφαία αεροδυναμική που προσφέρει καλύτερες επιδόσεις 

Opel Mokka αεροδυναμικός συντελεστής

Η εξωτερική σχεδίαση του νέου Opel Mokka εκτός από ‘καθαρή’ και τολμηρή, είναι και αεροδυναμικά αποδοτική – όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο μοντέλο Opel. Με cD μόλις 0.32, το νέο Mokka έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές οπισθέλκουσας στην κατηγορία του και πλαισιώνει τους υπόλοιπους πρωταθλητές αεροδυναμικής της μάρκας, από το ρεκόρ του Calibra (0.26 cD), μέχρι τους σημερινούς πρωταγωνιστές Astra (0.26 cD) και Insignia (0.25 cD).

Χαμηλή αντίσταση σημαίνει ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να κινηθεί, που με τη σειρά του μεταφράζεται σε μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων. Όπως σε όλα τα υπόλοιπα νέα μοντέλα της Opel, οι μηχανικοί βελτιστοποίησαν την αεροδυναμική του νέου Mokka στην αεροδυναμική σήραγγα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης (Research Institute of Automotive Engineering & Vehicle Engines). Ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου, μείωσαν το συντελεστή οπισθέλουσας μέχρι το εξαιρετικό 0.32 cD.



Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την αντίσταση είναι οι τροχοί, τα ελαστικά και τα τόξα των θόλων των τροχών. Έτσι το νέο Mokka φέρει καινοτόμα air curtains που αυξάνουν την αεροδυναμική απόδοση στην περιοχή αυτή. Το air curtain είναι ένας αεραγωγός ενσωματωμένος σε κάθε άκρο την πρόσοψης, που δημιουργεί μια 'ψηλή και λεπτή' ριπή αέρα, στην εμπρός επιφάνεια των τροχών και των ελαστικών. Το air curtain κατευθύνει ομαλά τη ροή του αέρα, ώστε να περνά από το θόλο του τροχού, μειώνοντας τις ριπές αέρα σε κύματα και το φαινόμενο του διαχωρισμού στην περιοχή αυτή.


Το νέο Mokka επωφελείται επίσης από ένα ενεργό κλείστρο που μειώνει περαιτέρω την αντίσταση και βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμου, κλείνοντας αυτόματα το εμπρός άνοιγμα όταν δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα αέρα ψύξης.Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι εντυπωσιακά: συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, που είχε συντελεστή οπισθέλκουσας 0,35, οι εκπομπές CO2 στον κύκλο WLTP είναι μέχρι 9,0 g/km χαμηλότερες, ενώ η αντίσταση στις υψηλές ταχύτητες (όπως στον αυτοκινητόδρομο) έχει μειωθεί κατά 16% .Το νέο Opel Mokka είναι το πρώτο που φέρει το Pure Panel και ένα πλήρως ψηφιοποιημένο cockpit. Το νέο Mokka είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που διατίθεται από την έναρξη των πωλήσεων με ηλεκτροκίνηση και με πολύ αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top