Το απίστευτο κέντρο δοκιμών της Fiat

Με 26 πίστες συνολικής απόστασης 80 χιλιομέτρων

Κέντρο Δοκιμών Fiat-Πίστες

H Fiat μας μεταφέρει στο κέντρο δοκιμών της FCA στο Balocco (Ιταλία), το οποίο είναι ενεργό όλο το 24ωρο ολοκληρώνοντας  σε ετήσια βάση περισσότερες από 200.000 ώρες δοκιμών. Οι εγκαταστάσεις επιτρέπουν την προσομοίωση 10 ετών χρήσης ενός οχήματος σε μόλις 5 μήνες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η ασφάλεια και η άνεση κάθε αυτοκινήτου. Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του το 1962 το Balocco επεκτάθηκε σημαντικά αποτελώντας σήμερα ένα από τα πλέον προηγμένα και μεγαλύτερα κέντρα δοκιμών στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Καλύπτοντας έκταση περίπου 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Balocco δημιουργήθηκε το 1962 από την Alfa Romeo στην περιοχή Vercelli ανάμεσα στο Μιλάνο και το Τορίνο και σήμερα αποτελεί μία από τις πλέον προηγμένες εγκαταστάσεις του είδους. Αρχικά το κέντρο περιλάμβανε μία -εμπνευσμένη από τους αγώνες της Formula 1- πίστα με την ονομασία Misto Alfa Romeo. Εκεί παράλληλα με τα αυτοκίνητα παραγωγής η Autodelta, το αγωνιστικό τμήμα της Alfa Romeo, εξέλισσε τα αγωνιστικά της αυτοκίνητα. Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν το γεγονός ότι πολλά από τα αυτοκίνητα παραγωγής της μάρκας στη συνέχεια αποδείχθηκαν και εξαιρετικές βάσεις για αγωνιστικές κατασκευές.


Σήμερα το κέντρο διαθέτει 26 πίστες συνολικής απόστασης 80 χιλιομέτρων και 50 διαφορετικά είδη οδοστρώματος. Επιπλέον της πίστας Misto Alfa Romeo υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διαδρομές για την εξέλιξη νέων οχημάτων, από πίστες υψηλών ταχυτήτων μέχρι εξαιρετικά δύσκολες εκτός δρόμου διαδρομές. Το κέντρο και το προσωπικό εργάζεται σε 24 βάση ολοκληρώνοντας περισσότερες από 200.000 ώρες δοκιμών ανά έτος. Το βασικό πλεονέκτημα του Balocco είναι ότι επιτρέπει να συμπυκνώσει μέσα σε μόλις 5 μήνες τις δοκιμασίες και τη φθορά που έχει να αντιμετωπίσει ένα όχημα σε διάρκεια 10 ετών.  

Βαγγέλης Γκούμας
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top