ΒΙΝΤΕΟ:Το crossover IMQ της Nissan  δείχνει το μέλλον της μάρκας

Εξοπλισμένο με μια τετρακίνητη έκδοση του  e-POWER

Η Nissan παρουσιάζει στο Σαλόνι της Γενεύης το IMQ, ένα πρωτότυπο crossover εξοπλισμένο με το βραβευμένο σύστημα e-POWER και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει αυτή την  ηλεκτροκίνητη τεχνολογία στην Ευρώπη.Το e-POWER έχει τεράστια απήχηση στην αγορά της Ιαπωνίας, βοηθώντας το  Nissan Note να κατακτήσει τις κορυφή στις ταξινομημένες πωλήσεις οχημάτων της χώρας, για το 2018. Το σύστημα διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης με μπαταρία που φορτίζεται από βενζινοκινητήρα. Επειδή οι τροχοί κινούνται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα, τα μοντέλα που διαθέτουν e-POWER προσφέρουν την ίδια ομαλή, άμεση επιτάχυνση και ισχυρή απόδοση,  με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα. Ο κινητήρας βενζίνης, που χρησιμοποιείται μόνο για τη φόρτιση της μπαταρίας,  λειτουργεί  πάντα στο βέλτιστο εύρος στροφών, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση καυσίμου. 


Το IMQ, που αποκαλύφθηκε  στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, είναι ένα εξελιγμένο δείγμα τεχνολογίας και σχεδίασης, εξοπλισμένο με μια τετρακίνητη έκδοση του  e-POWER. Αντικατοπτρίζει την ηγετική θέση της Nissan στα crossovers, με μια ματιά που σπρώχνει τα όρια της φαντασίας, για το πως μπορεί να είναι ένα Ευρωπαϊκό compact crossover. Οι πόρτες του IMQ είναι αρθρωμένες στις εξωτερικές τους άκρες και ανοίγουν για να αποκαλύψουν ένα φουτουριστικό, ευρύχωρο εσωτερικό, που διαθέτει τέσσερα ξεχωριστά καθίσματα, με απρόσκοπτη ανύψωση από το δάπεδο, παρέχοντας μια αναβαθμισμένη οπτική με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο γνώριμος, σε σχήμα “πτερυγίου”, πίνακας οργάνων της Nissan κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος της καμπίνας, με την  κεντρική κονσόλα να αναδύεται από κάτω και να εκτείνεται, μεταξύ των εμπρόσθιων καθισμάτων, στο πίσω μέρος.


Τα πάντα στο εσωτερικό του IMQ, επικεντρώνονται στον οδηγό. Αυτό αποδεικνύεται από το διαδραστικό περιβάλλον γραφικών,  όπου κυριαρχεί μια οθόνη 840 χιλιοστών ενσωματωμένη στον πίνακα οργάνων. Είναι εντελώς μαύρη (όπως ακριβώς σε ένα smartphone  όταν σβήνει), αλλά όταν ενεργοποιηθεί παρέχει πληροφόρηση για την κατάσταση του e-POWER, καθώς  και άλλες πληροφορίες για το όχημα.
Μια μικρότερη δευτερεύουσα οθόνη πάνω από την κεντρική κονσόλα φιλοξενεί τον Εικονικό Προσωπικό Βοηθό του IMQ. Αυξάνει την εμπειρία οδήγησης ελέγχοντας τις λειτουργίες του οχήματος, όπως την πλοήγηση, ως απάντηση στις εντολές  του  οδηγού.
Το I2V έρχεται για  να υποστηρίξει τους οδηγούς,  συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται  τι είναι μπροστά,  ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο,  μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

“Πατώντας”  στον εικονικό κόσμο, το I2V προσφέρει άπειρες  δυνατότητες  στους  τομείς των υπηρεσιών και της  επικοινωνίας,  καθιστώντας την οδήγηση πιο βολική, άνετη και συναρπαστική. Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, η οποία λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας, έξω και μέσα από το όχημα. Η τεχνολογία SAM (Seamless Autonomous Mobility) της Nissan, αναλύει το οδικό περιβάλλον, μέσω σχετικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και το σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.
Η τεχνολογία χαρτογραφεί  ένα εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας πληροφορίες  για θέματα  όπως οι  κυκλοφοριακές συνθήκες , η ορατότητα, η  σήμανση ή παρακείμενους  πεζούς. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους επιβάτες εντός του  οχήματος,  χρησιμοποιώντας αισθητήρες στην καμπίνα, προκειμένου να προβλέψει καλύτερα πότε μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να βρουν κάτι, ή για να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top