Γιατί το νέο Opel Grandland X «πατάει» σταθερά στον δρόμο

Πέντε προγράμματα ελέγχου πρόσφυσης, για κανονικές συνθήκες, χιόνι, λάσπη και άμμο

Γιατί το νέο  Opel Grandland X «πατάει» σταθερά στον δρόμο

Όσοι αναζητούν ένα συμπαγές SUV (sport utility vehicle), μοντέρνο και αποτελεσματικό, και οδηγούν συχνά σε σαθρό έδαφος ή ολισθηρό δρόμο, η λύση είναι το νέο Opel Grandland X με το προαιρετικό, προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip. Το IntelliGrip εξασφαλίζει βέλτιστη πρόσφυση και ευστάθεια σε κάθε τύπο οδοστρώματος. Ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες, ο οδηγός του προσθιοκίνητου Grandland X απλά επιλέγει το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου πρόσφυσης μέσω του περιστροφικού χειριστηρίου στην κεντρική κονσόλα. Το ηλεκτρονικό σύστημα προσαρμόζει άμεσα την κατανομή ροπής στους τροχούς και τις ρυθμίσεις ESP (electronic stability program) σύμφωνα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (mode).

Το IntelliGrip περιλαμβάνει τα εξής πέντε προγράμματα:

 Normal / On-road: Το ‘Normal’ mode ενεργοποιείται με το που ξεκινά το Grandland X. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESP) και ο έλεγχος πρόσφυσης ρυθμίζονται σε συνήθεις συνθήκες στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο.

  Snow (Χιόνι): Το ‘Snow mode’ εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή πρόσφυση στον πάγο και στο χιόνι με ταχύτητες έως 50 km/h. Ο έλεγχος πρόσφυσης ρυθμίζει την ολίσθηση των εμπρός τροχών, φρενάροντας τον ολισθαίνοντα τροχό και μεταφέροντας τη ροπή στον άλλο εμπρός τροχό.

 Mud (Λάσπη): Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει περισσότερη ολίσθηση. Η σκόπιμη ολίσθηση του τροχού με τη λιγότερη πρόσφυση όταν το όχημα ξεκινά απομακρύνει τη λάσπη, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να ανακτούν την πρόσφυσή τους. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο ποσοστό ροπής κατανέμεται στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Το πρόγραμμα είναι ενεργό μέχρι τα 80 km/hh.

 Sand (Άμμος): Επιτρέπει την περιορισμένη ταυτόχρονη ολίσθηση των δύο κινητήριων τροχών, για να μπορεί το αυτοκίνητο να κινηθεί και να μην βυθιστεί στην άμμο.

ESP Off: Απενεργοποιεί το ESP και τον έλεγχο πρόσφυσης σε ταχύτητες έως 50 km/h. Για λόγους ασφαλείας, το IntelliGrip επιστρέφει αυτόματα σε ‘normal mode’ σε ταχύτητες πάνω από 50 km/h. Η  καινοτόμος τεχνολογία IntelliGrip διατίθεται με όλους τους συνδυασμούς κινητήρων/ κιβωτίων ως μέρος του προαιρετικού πακέτου All Road Pack που περιλαμβάνει επίσης Ζάντες αλουμινίου 7.5J x 18, σχεδίασης 5-Y, Diamond cut και ελαστικά διαστάσεων 225/55 R18. Στην έκδοση X-Clusive το πακέτο περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top