Το Opel Grandland X προειδοποιεί τον οδηγό όταν είναι κουρασμένος

Mε σύστημα αναγνώρισης κόπωσης που αυξάνει την ασφάλεια

Το Opel Grandland X προειδοποιεί τον οδηγό  όταν είναι κουρασμένος

Στη Γερμανία, μία έρευνα αυτοκινητόδρομων έδειξε ότι οδηγοί που αποκοιμήθηκαν ήταν αιτία για το ένα στα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (σύμφωνα με το ADAC[1].). Συστήματα που είναι σχεδιασμένα να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κόπωσης και να συμβουλεύουν τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα είναι πιο συνηθισμένα σε αυτοκίνητα premium κατηγορίας. Η Opel φέρνει τώρα αυτά τα οφέλη της ασφάλειας σε ένα ευρύτερο κοινό, για παράδειγμα με το νέο Grandland X, το συναρπαστικό, νέο συμπαγές SUV, με τιμές που ξεκινούν από €24.500 (τιμή λιανικής με ΦΠΑ στην Ελλάδα).

Το Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Alert) στο Grandland X ενεργοποιεί μία προειδοποίηση εάν η πορεία του οχήματος υποδηλώνει κόπωση του οδηγού ή έλλειψη προσοχής, εκδίδοντας ένα μήνυμα στην οθόνη πληροφοριών και ένα ακουστικό σήμα. Μετά από τρεις προειδοποιήσεις πρώτου επιπέδου, το σύστημα εκδίδει μία δεύτερη προειδοποίηση με διαφορετικό μήνυμα στην οθόνη οργάνων του οδηγού και ένα πιο δυνατό ακουστικό σήμα. Το σύστημα μηδενίζεται σε ταχύτητες κάτω των 65 km/h για 15 συνεχόμενα λεπτά.

Το Grandland X διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα υποστήριξης A κατηγορίας: Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Warning) με Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking) και ανίχνευση πεζού, Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist) και Κάμερα 360° – είναι μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.

Συστήματα όπως Διατήρηση και Προσαρμογή Ταχύτητας (Adaptive Cruise Control) με λειτουργία stop, που διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα και απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και φρενάρει ή επιταχύνει το Grandland X όταν χρειάζεται, αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας. Επιπλέον υπάρχει ένα χαρακτηριστικό μείζονος σημασίας, ένα προνοητικό σύστημα υποστήριξης με την ονομασία Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Alert).

Ξεγνοιασιά στους οδηγούς του Grandland X εξασφαλίζει το σύστημα Opel OnStar. Επιπλέον των υπηρεσιών όπως Υποστήριξη Κλεμμένου Οχήματος (Stolen Vehicle Assistance) ή Wi-Fi Hotspot[2] για εξαιρετική συνδεσιμότητα, το σύστημα προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει τους κουρασμένους οδηγούς να βρουν ένα χώρο στάθμευσης[3] ή να κλείσουν ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο[4]. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, ο “φύλακας άγγελος” ενεργοποιείται αυτόματα σε μία σύγκρουση, συνδέοντας οδηγούς και επιβάτες με έναν εξυπηρετικό σύμβουλο, και όχι κάποια ψυχρή ‘μηχανή’

Το νέο Opel Το Το Grandland X θα κάνει την πρεμιέρα του στο 67ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου (IAA) της Φρανκφούρτης (14-24 Σεπτεμβρίου) και αμέσως μετά αναμένεται στα καταστήματα των Διανομέων.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top