Νίκη για τον Ολυμπιακό, 84-73 τη Ζαλγκίρις

«Αγκάλιασε» το πλεονέκτημα της έδρας

Ολυμπιακός - Καούνας

Με κορυφαίους τους Κώστα Παπανικολάου (18π.) και Χασάν Μάρτιν (13π., 7ρ.), ο Ολυμπιακός πήρε το «διπλό» στη «Ζαλγκίριο Αρένα», με 84-73, σε εξ αναβολής αναμέτρηση της 19ης αγωνιστικής της Euroleague. Η ομάδα του Πειραιά μετέτρεψε ένα κλειστό παιχνίδι για 30 λεπτά σε δική της... υπόθεση στην 4η περίοδο, πήρε την πρώτης νίκη μετά από έξι χρόνια και έξι ήττες στο Κάουνας, αλλά κυρίως μια νίκη τετράδας, ενόψει των πλέι οφ της διοργάνωσης. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα επιστρέφουν στο Φάληρο, όπου την Πέμπτη (17/3, 21:00) υποδέχονται τον Παναθηναϊκό, στο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», της 30ής αγωνιστικής.

Ο Σάσα Βεζένκοφ πρόσθεσε 16 πόντους, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ 13, ενώ 10 πόντους και 6 ασίστ ήταν η συγκομιδή του Κώστα Σλούκα. Ο Ολυμπιακός ανέβηκε στο 17-10 (με τις ρωσικές ομάδες) ή στο 16-8 (χωρίς τις ρωσικές ομάδες).

Η ουραγός Ζαλγκίρις που προερχόταν από τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια της έχοντας νικήσει τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στο Κάουνας απέδειξε για τρία δεκάλεπτα τη... φήμη της. Με κορυφαίο τον Τζος Νίμπο (17π., 10ρ.), οι Λιθουανοί έβαλαν δύσκολα στον Ολυμπιακό, έβγαλαν απίστευτη ενέργεια και πάθος για τη νίκη, αλλά στο τέλος χαμογέλασαν οι «ερυθρόλευκοι». Η Ζαλγκίρις υποχώρησε στο 7-21 (με τις ρωσικές ομάδες) ή στο 7-17 (χωρίς τις ρωσικές).

Με τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, ενώ ο Γιούρι Ζντοβτς επέλεξε στο αρχικό σχήμα τους Ουέμπστερ, Στρέλνιεκς, Ουλάνοβας, Κάβανο και Νίμπο. Δύο διαδοχικά τρίποντα του Κώστα Παπανικολάου αποτέλεσαν ιδανικό ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό, αλλά η Ζαλγκίρις έδειξε γρήγορα πως θα διεκδικούσε μέχρι τέλους τη νίκη. Ο Νίμπο κέρδιζε τις φάσεις κοντά στο καλάθι απέναντι στον Φαλ, πρόσφερε θεαματικά καρφώματα και οι Λιθουανοί ισοφάρισαν σε 8-8. Στην ενέργεια που έβγαζαν οι παίκτες του Ζντοβτς, ο Ολυμπιακός απαντούσε με 8 πόντους του Παπανικολάου, 11-12. Όμως, ο Φαλ δεν τροφοδοτείτο στη ρακέτα, και παρά το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» μάτσαραν σε ενέργεια τη Ζαλγκίρις, έκαναν λάθος πάσες, πήγαν σε επιλογές από την περιφέρεια χωρίς επιτυχία στο τελικό αποτέλεσμα και βρέθηκαν στο 20-15, στο 10ο λεπτό.

Ο Χασάν Μάρτιν είχε αντικαταστήσει τον Μουσταφά Φαλ ήδη από τα τέλη της 1ης περιόδου και μαζί με τον Σακίελ ΜακΚίσικ (μπήκε στη θέση του Ντόρσεϊ) αποτέλεσαν παίκτες «κλειδιά» του Ολυμπιακού, στο 2ο δεκάλεπτο. Ουσιαστικός ο Αμερικανός σέντερ βοήθησε τον Ολυμπιακό, όχι μόνο επιθετικά, αλλά κυρίως αμυντικά, για να προσπεράσει με 25-26, με βολές του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Οι Λεκαβίτσιους και Ουλανόβας τρυπούσαν την ερυθρόλευκη άμυνα, όμως Πρίντεζης (πήρε τη θέση του Βεζένκοφ) και Μάρτιν διαμόρφωσαν το 39-39 (σκορ ημιχρόνου).

Ο Φαλ επέστρεψε στο παρκέ στην 3η περίοδο και έκανε το 39-42, αλλά το παιχνίδι θα παρέμενε κλειστό. Η Ζαλγκίρις ακουμπούσε την μπάλα στον Νίμπο και παρά τα μεγάλα σουτ του Ντόρσεϊ, λύσεις από Βεζένκοφ και Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να οικοδομήσει διαφορά. Μετά το 50-53 από Παπανικολάου, οι Γιανκούνας, Λοβέρν και Ουλανόβας επανέφεραν το προβάδισμα στη Ζαλγκίρις, με βραχεία πάντως κεφαλή, 59-58, στο 30ο λεπτό.

Στην 4η περίοδο, όμως ο Ολυμπιακός είχε τη βούληση, αλλά και τις πράξεις για να βάλει τέλος στα όνειρα της ουραγού Ζαλγκίρις για νίκη. Με σερί 8-0 (5 πόντους του Ντόρσεϊ και τρίποντο του Παπανικολάου), η ομάδα του Πειραιά ξέφυγε με +7 (59-66), διαφορά που διατήρησε στη συνέχεια. Ο Τάιλερ Κάβανο με προσωπικές ενέργειες επιχείρησε να αλλάξει τις ισορροπίες, χωρίς αποτέλεσμα, όμως. Ο Μάρτιν είπε «στοπ» στις επόμενες φάσεις στους παίκτες του Ζντοβτς και ο Σλούκας με τρίποντο έκανε το 64-72. Το αντιαθλητικό φάουλ του Νίμπου στον Παπανικολάου, έστειλε τον τελευταίο στη γραμμή των βολών (69-76), με εναπομείναντα χρόνο 3:29΄΄. Ο Βεζένκοφ με τρίποντο έδωσε συνέχεια στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού (71-79). Το 73-82 έξω από τα 6.75 από τον Κώστα Σλούκα 1 λεπτό πριν τη λήξη έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των «ερυθρόλευκων», με τον Βεζένκοφ να διαμορφώνει το τελικό 73-84.

Η ταυτότητα του αγώνα:

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 39-39, 59-58, 73-84

Οι συνθέσεις:

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Γιούρι Ζντοβτς): Ουέμπστερ, Λεκαβίτσιους 14 (2), Γιανκούνας 5 (1), Λουκοσιούνας, Μπλάζεβιτς, Νίμπο 17, Μιλάκνις 3, Στρέλνιεκς, Καβάνο 10 (2), Γκιφαϊ 3 (1), Λοβέρν 8, Ουλανόβας 13 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πρίντεζης 4, Φαλ 5, Μάρτιν 13, Βεζένκοφ 16 (1), Παπανικολάου 18 (3), ΜακΚίσικ 2, Ουόκαπ, Ντόρσεϊ 13 (1), Λαρεντζάκης 3, Σλούκας 10 (3)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top