Γέλενα Λεουτσένκα: «Έζησα τη φρίκη στα κολαστήρια στο Μινσκ»

Η μπασκετμπολίστρια του Παναθηναϊκού μίλησε στο Star

Τι είπε για τα βασανιστήρια που υπέστη η Λευκορωσίδα μπασκετμπολίστρια του Παναθηναϊκού, Γέλενα Λεουτσένκα στο Star.

Τα κολαστήρια των φυλακών στη Λευκορωσία γνώρισε από πρώτο χέρι και η αθλήτρια της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Γέλενα Λεουτσένκα. Η αθλήτρια μίλησε αποκλειστικά στο Star για τις νύχτες της φρίκης και ενώνει την φωνή της με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Η Γελένα τραγουδά το τραγούδι των φυλακισμένων αντικαθεστωτικών γυναικών της Λευκορωσίας. Σύμβολο αντίστασης και  ελευθερίας, βάλσαμο στα ουρλιαχτά της φρίκης που ηχογράφησαν οι συγγενείς των συλληφθέντων, που βασανίζονταν μέσα στη νύχτα.

Λευκορωσία - μπασκετμπολίστρια Παναθηναϊκού
  
Η καλλονή Λευκορωσίδα μπασκετμπολίστρια του Παναθηναϊκού συνελήφθη γιατί συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Έζησε για 15 νύχτες την φρίκη στις φυλακές. Γνώρισε τα κολαστήρια. Εκεί που οι κρατούμενοι υποβαλλόταν στο βασανιστήριο του «χελιδονιού»: δεμένοι με χειροπέδες πίσω από την πλάτη, ανυψώνονται μέχρι να υποστούν εξάρθρωση.

 

Μέχρι και σήμερα δε νοιώθω τα χέρια μου, είναι μουδιασμένα εξαιτίας των χτυπημάτων. Θα έλεγα  ψέματα αν ισχυριστώ πως δε φοβάμαι και δεν απειλούμαι. Θα μπορούσα να σιωπήσω και να περνάω καλά σαν διάσημη αθλήτρια, αλλά δεν το κάνω

 

Γέλενα Λεουτσένκα

Η διεθνής κατακραυγή δυναμώνει.  Η Γαλλία βάζει στο κάδρο και τη Ρωσία, καθώς δεν αντιδρά στο καθεστώς Λουκασένκο που εξανάγκασε σε προσγείωση  ένα επιβατικό αεροπλάνο και συνέλαβε τον αντικαθεστωτικο  δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Εσθονία φέρνουν το θέμα στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται να συνεδριάσει ατύπως.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top