Πρώην κυβερνήτης ομολόγησε ότι πλήρωσε για τους Ολυμπιακούς του Ρίο

«Πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ψήφους»

Ο πρώην Κυβερνήτης του Ρίο Ντε Τζανέιρο

Ο Σέρζου Καμπράλ, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, κατέθεσε χθες Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου ότι πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ψήφους ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ομώνυμη πολιτειακή πρωτεύουσα θα επιλεγόταν για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ο Καμπράλ αποκάλυψε σε ομοσπονδιακό δικαστή πως το ποσό αυτό δόθηκε στον Λαμίν Ντιάκ, τον πρώην επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά έως και εννέα ψήφων.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Ντιάκ ή τους δικηγόρους του άμεσα. Ο τότε επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας και βασικός οργανωτής της υποψηφιότητας, ο Κάρλους Αρτούρ Νούζμαν, είχε γνωρίσει έναν εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής στον Ντιάκ και του ζήτησε να κάνει τις πληρωμές πριν από την ψηφοφορία που έγινε το 2009 και στην οποία το Ρίο κέρδισε τη Μαδρίτη, το Σικάγο και το Τόκιο, εξήγησε ο Καμπράλ στον δικαστή.

«Ο Νούζμαν με συνάντησε και είπε, Σέρζου, θέλω να σου μιλήσω για τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής στίβου, της IAAF, είναι άνθρωπος που θα δεχόταν να δωροδοκηθεί», κατέθεσε ο πρώην κυβερνήτης.

Μπούμπκα και Ποπόφ αρνούνται τις κατηγορίες για δωροδοκία

Ο Σεργκέι Μπούμπκα και ο Αλεξάντερ Ποπόφ, και οι δύο εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αρνήθηκαν σε δηλώσεις τους ότι δωροδοκήθηκαν ώστε να ψηφίσουν υπέρ της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, όπως κατήγγειλε πρώην Βραζιλιάνος αξιωματούχος.

«Μπορώ να πω ότι δεν είχα καν ψηφίσει για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Συμμετείχα στην ψηφοφορία, αλλά η ψήφος μου δεν ήταν για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Θα συνεργαστώ με την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ, προκειμένου να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο παλιός σπουδαίος κολυμβητής, Αλεξάντερ Ποπόφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων R-Sport.

Μέσω Twitter έδωσε την δική του απάντηση ο Ουκρανός πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα: «Απορρίπτω εντελώς τους ψευδείς ισχυρισμούς του κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα εκτίει ποινή μακράς φυλάκισης για διαφθορά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top