Novartis: Την Τετάρτη η ψηφοφορία – Γιατί μπορεί να στηθεί 1 κάλπη αντί για 10

Θα δοθεί σήμερα η δικογραφία σε αντίτυπα σε όλους τους βουλευτές

Novartis: Πως μπορεί να στηθεί 1 κάλπη αντί για 10

Σε μία συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9.00 και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 22.00, ενώ – μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής – θα στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.

Από τα 10 αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, θα μιλήσουν όλοι ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πως μπορεί να στηθεί 1 κάλπη αντί για 10

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι είναι εν ενεργεία βουλευτές.

Δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο αντί για δέκα κάλπες, να στηθεί μια στην Ολομέλεια με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

«Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ' οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Σημειώνεται πως στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να το θέσει η ΝΔ και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top