Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα - Τα τελικά κριτήρια - Όλα όσα έγιναν στη Βουλή

Πριν από την ψήφιση η κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλειψε - Νέα ενημέρωση 08:34

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» αργά το βράδυ της Δευτέρας από την Ολομέλεια της Βουλής. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από τη Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Πολιτική αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου η κόντρα στη Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλειψε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά αλλά και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας. «Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση;» διερωτήθηκε. «Γιατί δεν έγιναν τα έργα στο όρος Πατέρας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Τι δεν έκανε η Πολιτική Προστασία και φθάσαμε να θρηνήσουμε 20 νεκρούς, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι, γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι;», αναρωτήθηκε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μητσοτάκης στη Βουλή: 20 νεκροί και ούτε μία παραίτηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης στη Βουλή από σύσσωμη την αντιπολίτευση

«Δεν είσαστε μόνο ανίκανοι, είσαστε και ανάλγητοι. Ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία και ο αρμόδιος υπουργός δεν γύρισε από την Αμερική. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που απουσιάζει από την φυσική καταστροφή;  Απών ήταν ο πρωθυπουργός και στις πυρκαγιές, απών και από τους σεισμούς στη Λέσβο, απών και από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ο κ. πρωθυπουργός πέρασε για δέκα λεπτά δίχως να δει τους κατοίκους και έφυγε για τη Σουηδία. Αντίθετα εμείς συγκροτήσαμε αμέσως επιτροπή από ειδικούς, επικοινωνήσαμε με τους κατοίκους, διερευνήσαμε την δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διερωτήθηκε: «Θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα με 30 δισ. φόρους, εσείς που ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης;». «Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Εκεί που εσείς αποτύχατε, προς θλίψη σας, εμείς πετυχαίνουμε».

Τσίπρας: Άμεση η καταβολή της ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Μάχη και για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των πλημμυρών στη Δυτική Αττική, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήσασταν;» τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για παθογένειες δεκαετιών. «Πού ήταν η αντιπολίτευση τα χρόνια που χτιζόταν η Αττική, όταν οι δήμαρχοι έκαναν τα ρουσφέτια;» συνέχισε, ενώ τόνισε ότι υλοποιούνται περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2013.

Κοινωνικό μέρισμα – Τι ισχύει τελικά

Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με τις βελτιώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι φιλοξενούμενοι που υπό άλλες συνθήκες θα έχαναν το εφάπαξ βοήθημα, πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στα μέλη της οικογένειας, ανεβάζοντας έτσι το εισοδηματικό όριο. Επιπλέον, ορίζεται πλαφόν εισοδήματος 27.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος

μέχρι 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

μέχρι 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

μέχρι 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα

μέχρι 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα

μέχρι 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα

μέχρι 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Τα περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού δε μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Περιουσιακά τεκμήρια

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top