Η Rothschild, o Λεμέρ, οι επενδυτές, ο Μακρόν και τα «δώρα» του

Ως διπλή ευκαιρία βλέπουν την επίσκεψη Μακρόν και τη ΔΕΘ στον Μαξίμου

Η Rothschild, o Λεμέρ, οι επενδυτές, ο Μακρόν και τα «δώρα» του

Ως διπλή ευκαιρία για να αποκτήσει προβάδισμα και την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μάχη με τη ΝΔ, βλέπουν στο Μαξίμου τόσο την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα όσο και την άνοδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που σχεδόν συμπίπτουν χρονικά.

Η προβολή μιας θετικής ατζέντας ήταν ο βασικός στόχος του Μαξίμου για την έναρξη της πολιτικής σεζόν και φαίνεται κυρίως μέσα από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις και επαφές του πρωθυπουργού.

Δεν είναι τυχαίος ο νομοθετικός και μεταρρυθμιστικός «πυρετός» που επιχείρησαν να προβάλουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο με τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του δημοσίου να έχουν την τιμητική τους.

Η 24ωρη παραμονή του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα έρχεται τη καλύτερη δυνατή στιγμή λίγο πριν τη δύσκολη γ΄ αξιολόγηση και τη νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που θα επιχειρηθεί τους επόμενους μήνες. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός βλέπει στο πρόσωπο του νέου Γάλλου πρόεδρου πως μπορεί να συνεχιστεί η καλή σχέση που είχε οικοδομήσει με τον Φρανσουά Ολάντ,  η οποία είχε αποδώσει «καρπούς» ειδικά το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το μήκος κύματος από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να χάσουν και την ευκαιρία της παρουσίας του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στη χώρα, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Τόσο στην  οδό Νίκης όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο  γνωρίζουν πολύ καλά πως οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν πρέπει να επεκταθούν πέραν του 2017.  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσβλέπουν στη στήριξη του Γάλλου προέδρου μέσω των τοποθετήσεων που θα έχει την ευκαιρία να κάνει στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στην Πνύκα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πρωί της Παρασκευής παρουσία πλήθους Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών. 

Ακόμα και αν ο Γάλλος πρόεδρος επιλέξει τελικά να μην τοποθετηθεί άμεσα στις νέες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς που θα την οδηγήσουν ομαλά στην έξοδο από την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο ή στη μείωση του ελληνικού χρέους στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στην  24ωρη επίσκεψή του.

Η παρουσία και μόνο σημαντικών επενδυτών στη χώρα μας, η στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής  που ακολουθείται, αλλά και η ανάδειξη της Ελλάδας ως εταίρου στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα ισχυρό  «πακέτο μηνυμάτων»  προς τους Θεσμούς.

Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα πηγές από την Ηρώδου Αττικού, η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα σηματοδοτεί την αναγνώριση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και την έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής που παρουσιάζουν πλέον τα οικονομικά στοιχεία στη χώρα μας.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε σημαντικό στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Rothschild, με την οποία συνεργάζεται στενά η ελληνική πλευρά για την έξοδο στις αγορές,  δίνει καλές υποσχέσεις τουλάχιστον για τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό για την επόμενη επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.

Μπορεί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μακρόν για τα εργασιακά να «μούδιασαν» αρχικά το Μαξίμου, καθώς ήρθαν επικοινωνιακά τη χειρότερη δυνατή στιγμή, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει έως τώρα.

Οι πληροφορίες φέρουν και τον Αλέξη Τσίπρα να αναλύει το δικό του όραμα για την Ε.Ε. με νέες προτάσεις, δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στα νοτιανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα του ζεύγους Μακρόν

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αμέσως μετά ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες  υπολογίζεται πως γύρω στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη σύσκεψη εργασίας των δυο αντιπροσωπειών. Νωρίς το απόγευμα θα γίνουν οι πρώτες δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός αναφέρει πως το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 7 θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των δυο ηγετών στην Πνύκα, καθώς και ομιλίες τους.

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου το βράδυ της Πέμπτης θα ολοκληρωθεί με το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά και πιθανότατα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα επισκεφτούν η Μπριζίτ Μακρόν μαζί με τη σύντροφο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα την Πέμπτη.

Το πρωί της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Θα ακολουθήσουν ομιλίες και το μεσημέρι  ο κ. Μακρόν θα επισκεφτεί τη γαλλική αρχαιολογική σχολή και στη συνέχεια το γαλλικό ινστιτούτο, όπου θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η σύζυγος του κ. Μακρόν θα ακολουθήσει παράλληλο ειδικό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου που μπορεί να περιλαμβάνει και επίσκεψή της σε κοινωνικές δομές.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top