Υπερψηφίστηκε από τη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Μάλτας, με ισχυρές ενστάσεις.

Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν 11 «όχι» και 12 «λευκά». Οι ψήφοι αυτές προέρχονται από μέλη της κίνησης των «53» και τον Νίκο Φίλη, οι οποίοι νωρίτερα κατέθεσαν κείμενο όπου καταγράφουν διαφωνίες και ενστάσεις, τόσο ως προς την εφαρμογή των αντίμετρων όσο και ως προς συγκεκριμένους υπουργούς.

Το κείμενο αυτό τελικώς δεν κατετέθη προς ψηφοφορία από τα 11 στελέχη. Όπως εξηγούσαν δεν θέλησαν να έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα αλλά θέλησαν να κατατεθεί στα πρακτικά.

«Η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι, δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης αποδοχής του» αναφέρουν οι 11. Τονίζουν δε με νόημα ότι «στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής» μια αναφορά που ερμηνεύεται ως στήσιμο κάλπης είτε για εθνικές εκλογές, είτε για δημοψήφισμα. Οι ίδιοι ωστόσο, επιμένουν ότι η αναφορά τους αυτή δεν σημαίνει ότι ζητούν να πάει η χώρα σε εκλογές, απλώς συνιστά μήνυμα προς την ηγεσία να μην αποφασίζει μόνη της.

Το κείμενο υπογράφουν ο Νίκος Φίλης μαζί με άλλα 12 στελέχη (Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου κ.α.)

Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με την απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα σε μία προσπάθεια να εκτονώσει και τις εσωτερικές αντιδράσεις για το σκληρό πακέτο που φέρνει η τεχνική συμφωνία, μετά το προσχέδιο που διαμορφώθηκε από το Eurogroup της Μάλτας.

Στην απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ (περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) θα ψηφιστούν υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση θεωρεί περίπου ως δεδομένη την εφαρμογή των αντιμέτρων, που είναι άλλωστε και το ισχυρό επιχείρημα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τη συμφωνία. « Ειδικά για τα θετικά μέτρα  παραμένει προϋπόθεση για την εφαρμογή τους η επίτευξη των στόχων του προγράμματος το 2018 γεγονός όμως που θεωρείται δεδομένο με βάση την σημερινή δημοσιονομική εικόνα υπεραπόδοσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως η απόφαση εκτιμά ότι «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και  στο πεδίο του χρέους είναι πλέον ορατή  γεγονός  που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Γίνεται δε παραδοχή ότι το δημοσιονομικό μίγμα που προβλέπει η συμφωνία δεν  είναι αυτό που θα επέλεγε η κυβέρνηση, «αλλά δεδομένων των περιορισμών του προγράμματος δημιουργεί ταυτόχρονα δυνατότητες για την επέκταση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τήρησαν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μιλά για «ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση την οποία δέχεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από διαπλεκόμενα συγκροτήματα τύπου αλλά και από παράγοντες που υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το παλιό πολιτικό σύστημα». Και προσθέτει ότι «αναμένουμε το επόμενο διάστημα η επίθεση αυτή όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί καθώς με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της β΄αξιολόγησης το σχέδιο  της αριστερής παρένθεσης αποτυγχάνει  για άλλη μια φορά».