ΠΑΓΟΣ από Τουσκ: Είμαστε μακριά από ένα success story στην ελληνική οικονομία

Δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Λίγο πιο αισιόδοξος σήμερα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνομιλία που είχαν ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε την Αθήνα «δεύτερη πόλη του, για πολλούς λόγους» ενώ επαίνεσε τον πρωθυπουργό για «την αποφασιστικότητα και τον πραγματισμό που επιδεικνύει», κάτι που –όπως είπε- «μας έχει φέρει πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση».

Ωστόσο, ο Τουσκ έβαλε… πάγο στους (όποιους) ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας πως «βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στο προσφυγικό: «Η Ελλάδα υπό την ηγεσία σας και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών είναι εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και για τους πολίτες, σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μίλησε για κρίσιμη στιγμή και για μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη, κάνοντας ειδική αναφορά στη Διακήρυξη της Ρώμης.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για να διατηρήσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για να διατηρήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον αλλά και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των σημαντικών συμφωνιών που είχαμε για τους πρόσφυγες» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι εύθραυστη η συμφωνία, αλλά πρέπει να τη διατηρήσουμε».

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας απέφυγε να κάνει οιαδήποτε αναφορά στη διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, δηλώνοντας πως «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας» όσον αφορά τη διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον ευρωπαϊκό της δρόμο, με τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος, επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα», τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και κατά την κρίσιμη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top