Αχτσιόγλου: «Παράλογη η απαίτηση των δανειστών- Η καθυστέρηση οφείλεται στο ΔΝΤ»

"Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση από το νέο ασφαλιστικό σύστημα" υποστήριξε

Ανυποχώρητη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων που είναι στη διαπραγμάτευση υπήρξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «εκτός οικονομικής λογικής» την απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύουν αργότερα. Ακόμη, επισήμανε ότι το 1/3 έχει κλείσει και το 1/3 έχει συμφωνηθεί.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες η υπουργός δήλωσε ότι το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, άλλα τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που χαρακτήρισε ως δίκαιη επιλογή.

«Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση από το νέο ασφαλιστικό σύστημα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, στο νόμο 4387 υπάρχει πίνακας σημαντικών εκπτώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό» είπε.

Για το έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστική ταμεία

Η Έφη Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, και το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά αν δεν μείνει στο μισό εντός του έτους. «Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία» σχολίασε.

Για την ανεργία και τις συλλογικές συμβάσεις

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία η Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα στοιχεία από την πλευρά της ανάπτυξης, αυτό σε συνδυασμό με την πάταξη της μαύρης εργασίας αλλά και τα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση.

Πρόσθεσε ότι μειώθηκε η ανεργία στο 23% από το 27% «αλλά αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε». Επισήμανε δε, ότι πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γιατί θα βοηθήσουν και στη βελτίωση των αποδοχών, αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

«Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ» επέμεινε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Δεν πρόκειται», όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου «η κυβέρνηση να δεχθεί αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Είναι παράγοντας μαζικής αύξησης της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν συζητά την αύξηση ούτε του ποσοστού, ούτε και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για άλλη μια από τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, καλώντας τη ΝΔ να λάβει σαφή θέση και στο θέμα αυτό.

Για τις συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής διαφοράς, δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση συντάξεων. Είπε μάλιστα ότι ο νόμος δεν προβλέπει κατάργησή της και κακώς κάποιοι διακινούν σενάρια πως ούτως η άλλως αυτή θα καταργηθεί. Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις ενώ τέλη του 2017 θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.

Για τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ

«Από τη δικιά μας πλευρά η απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύουν αργότερα είναι εκτός οικονομικής λογικής» είπε και πρόσθεσε: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η χώρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν προληπτικά μέτρα».

Ακόμη, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει λογική στην απαίτηση από μια κυβέρνηση που υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί να νομοθετήσει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος».

Στο θέμα των αναγκαστικών μέτρων κατά όσων έχουν χρέη στα Ταμεία η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής μέτρων εναντίον οφειλετών με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ.

«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ΔΝΤ», τόνισε η υπουργός, λέγοντας ότι το Ταμείο φέρει και την ευθύνη.

«Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων, για το επόμενο 1/3 απομένει μόνο η υλοποίηση, απομένει το τελευταίο μέρος των μέτρων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top