Ξανακυκλοφορούν «Τα Νέα» και «Το Βήμα»!

Δεκτή η αίτηση μεταρρύθμισης των εργαζομένων

Ξανακυκλοφορούν «Τα Νέα» και «Το Βήμα»!

Παράθυρο σωτηρίας για τον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη ανοίγει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αίτηση μεταρρύθμισης των εργαζομένων στον οργανισμό με την οποία ζητούσαν την ανάκληση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής, ώστε να είναι εφικτή η εξασφάλιση χαρτιού για την έκδοση των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα» και η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Την αίτηση είχαν υποβάλει οι 500 εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι επί 7 μήνες ώστε να μην εφαρμοστεί η δέσμευση όλων των λογαριασμών που είχαν ζητήσει οι 4 πιστώτριες τράπεζες αλλά να αφεθεί ελεύθερος ένας λογαριασμός.

Με λίγα λόγια με την απόφαση αυτή, παγώνουν τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχαν ζητήσει οι τράπεζες και έτσι αποδεσμεύεται ένας λογαριασμός, απ’ όπου θα πληρώνονται οι δαπάνες για την έκδοση των εφημερίδων και των ιστοσελίδων του Οργανισμού.

Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς σε αυτή την κατεύθυνση είχαν συναινέσει και οι τράπεζες στην συζήτηση της Παρασκευής. Έτσι, η πρόεδρος Πρωτοδικών Βασιλική Μπάστα αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναστέλλει ουσιαστικά την ισχύ της προηγούμενης προσωρινής διαταγής και διατάσσει την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί η ΔΟΛ στην Alpha Bank προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία «για την λειτουργία της επιχείρησης και την έκδοση των ιστορικών εντύπων.

Συγκεκριμένα, η δικαστική λειτουργός αναφέρει ότι «διατάσσω την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού στην Alpha Bank προκειμένου κάθε κατατεθησόμενο από την έκδοση της παρούσας και εφεξής σε αυτόν τον λογαριασμό ποσό είτε από την εταιρείας Άργος ΑΕ είτε από τρίτους οφειλέτες της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΔΟΛ να διατίθεται ελεύθερα από την τελευταία αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της εξακολούθησης της λειτουργίας της επιχείρησης και ειδικότερα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργία της και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτήν.

Με την ίδια απόφαση η δικαστική λειτουργός απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή ή διάθεση οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχεία του ΔΟΛ.

Νωρίτερα οι δικαστές με μια ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως «ο δικαστής εφαρμόζει το νόμο, δεν φταίει για το κλείσιμο των εφημερίδων»:

«Ο ρόλος του Δικαστή είναι εφαρμοστικός των κανόνων δικαίου που τίθενται από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία», είναι η απάντηση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τους εργαζόμενους του ΔΟΛ για την αρνητική απόφαση του δικαστή στο "ξεμπλοκάρισμα" τραπεζικού λογαριασμού ώστε να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ αλλά και το απαραίτητο χαρτί για τη συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων του Οργανισμού.

«Ο Δικαστής δεν θέτει τους κανόνες, ούτε διαμορφώνει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και παρέχουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε ανεργία χιλιάδων εργαζομένων, οφείλουμε να τα αναζητήσουμε πιο βαθιά και όχι με αποπροσανατολιστικούς αφορισμούς» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο πριν το Πρωτοδικείο ανακοινώσει την απόφαση του με αφορμή την νέα προσφυγή των εργαζομένων του ΔΟΛ οι οποίοι ζητούσαν ανάκληση της επίμαχης  απόφασης του δικαστηρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής :

«Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του Δ.Ο.Λ. έγιναν σκληρές αναφορές από τον Τύπο σε βάρος του Δικαστή που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή. Έγινε αναφορά σε «δικαστική απόφαση που πλήττει την Δημοκρατία», σε «Δικαστή που φοβάται μήπως κατηγορηθεί ότι βλάπτει τις τράπεζες» σε «ακατανόητη απόφαση» που λέει στους εργαζόμενους «κόψτε τον λαιμό σας». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ΟΥΣ αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερα κομβικό ρόλο που έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης στη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Το «κλείσιμο» μιας εφημερίδας ή άλλου Μέσου Ενημέρωσης περιορίζει την αναγκαία κριτική και τον έλεγχο των κρατικών εξουσιών και αφήνει σ’ αυτές μεγαλύτερο περιθώριο αυθαιρεσίας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν το δικαίωμά τους στην εργασία και να διεκδικούν τις μισθολογικές τους απαιτήσεις.  Θα πρέπει ωστόσο να γίνει αντιληπτό ότι ο ρόλος του Δικαστή είναι εφαρμοστικός των κανόνων δικαίου που τίθενται από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ο Δικαστής δεν θέτει τους κανόνες, ούτε διαμορφώνει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και παρέχουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε ανεργία χιλιάδων εργαζομένων, οφείλουμε να τα αναζητήσουμε πιο βαθιά και όχι με αποπροσανατολιστικούς αφορισμούς».

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top