Επεισόδιο τουρκικού πλοίου με το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ: «Φύγετε, αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί»

Οι δραματικοί διάλογοι των δύο καπετάνιων μέσω ασυρμάτου

Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκικό πολεμικό σκάφος και το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο (SAIPEM 12000) του ενεργειακού κολοσσού ENI που έχει αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ αποκαλύπτει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. 

Το περιστατικό σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο συνέβη στις 9 Φεβρουαρίου. Το πλωτό γεωτρύπανο επιχείρησε να φτάσει στο οικόπεδο 3, ώστε να ξεκινήσει τις έρευνες, όταν ξαφνικά ο Ιταλός κυβερνήτης είδε να έρχεται κατά πάνω τους ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος. 

Διαβάστε επίσης: Φεύγει, αλλά θα επιστρέψει το γεωτρύπανο της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενδεικτικοί του τι ακριβώς συνέβη είναι οι διάλογοι που είχαν οι δύο κυβερνήτες μέσω ασυρμάτων:

«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», φώναξε στον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου ο Ιταλός καπετάνιος με εκείνον να του απαντά:

«Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».  

«Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά», ανταπάντησε ο κυβερνήτης του γεωτρύπανου, όμως το τουρκικό σκάφος δεν άλλαξε ρότα κι έτσι εκείνος αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να αποφύγει τη σύγκρουση. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο και ο καπετάνιος της βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα του και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι φεύγει από την περιοχή. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top