Πύρρειος νίκη για τη Μέρκελ! Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς – Συντριβή για Σουλτς

Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση στο Βερολίνο - Νέα Ενημέρωση 15:08

Πύρρειος αποδείχθηκε η νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν μόλις το 33% των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη συντριβή, καθώς κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 20,5% , με τον Μάρτιν Σουλτς να σπεύδει να ανακοινώσει πως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα περνά πλέον στην αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τρίτο κόμμα με 12,6% αναδείχθηκε το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα AfD, που έχει προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας σε όλη την Ευρώπη, ενώ τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη, αναδείχθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 10,7% που τους κάνει τους πιο πιθανούς εταίρους στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Το κόμμα της Αριστεράς συγκέντρωσε ποσοστό 9,2%, ενώ οι Πράσινοι το 8,9%, με τα μετεκλογικά σενάρια να τους θέλουν το τρίτο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, όποτε αυτός προκύψει.

Όσον αφορά στις έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα στη νέα ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας, με βάση τις εκτιμήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ θα πάρουν 246 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 153, το ακροδεξιό AfD 94, οι Φιλελεύθεροι 80 έδρες, οι Πράσινοι 67 και τέλος το κόμμα της Αριστεράς 69 έδρες.

Προβληματισμός για τα μικρά ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών

Οι κάλπες στη Γερμανία έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα. Το 75,6% των Γερμανών προσήλθε στις κάλπες, όταν το 2013 είχε ψηφίσει το 71,5% και το πρώτο exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης έδινε στο CDU της Μέρκελ ποσοστό 32,5%, στο SPD 20% και στο ακροδεξιό AfD 13,5%.

 

 

 

Οι απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων είναι τεράστιες, με τους Χριστιανοδημοκράτες να συγκεντρώνουν το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 70 ετών, και οι Σοσιαλδημοκράτες να σημειώνουν τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας.

Χειρότερο ακόμα το ποσοστό του υπερσυντηρητικού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, το οποίο κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό ποσοστό του 38,5% που ενδεχομένως να το οδηγήσει σε μια πιο σκληρή στάση σε θέματα όπως το προσφυγικό.

Ενδεικτικό του άσχημου κλίματος για την Μέρκελ ήταν οι έντονες αποδοκιμασίες που υπέμεινε στις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις της στον τόπο καταγωγή της, την ανατολική Γερμανία, οι ψηφοφόροι της οποίας φαίνεται ότι της γύρισαν την πλάτη, εξοργισμένοι από την απόφασή της να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015.

Σοκ από την άνοδο της ακροδεξιάς

Σοκαρισμένη είναι η διεθνής κοινή γνώμη από την άνοδο του ακροδεξιού AfD που ήδη από το πρώτο exit poll έστησε πάρτι στο εκλογικό του κέντρο στο Βερολίνο.

Το AfD ξεπέρασε την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία, με 27% έναντι 26,9%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 10,5% και το κόμμα της Αριστερά το 16,1%.

Σε τεταμένο κλίμα και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του AfD, όπως «Κάτω οι Ναζί», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD».

Το ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού AfD και κάλεσε τα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μην σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί του.

Πώς ψήφισαν οι Γερμανοί

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, όπως επίσης και το 47% των γυναικών ψηφοφόρων.

Οι νέοι κάτω των 30 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 25% το CDU, ενώ το SPD παραμένει πιο δημοφιλές σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και στους ψηφοφόρους μεταξύ 30 – 44 ετών, με τα ποσοστά του να διαμορφώνονται στο 19% και 17% αντίστοιχα.

 

Όσο για το AfD, το ψήφισαν περισσότερο άνδρες (16%) σε σχέση με τις γυναίκες (9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών. 
 

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Το παζλ του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά από την ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς ότι το SPD δεν πρόκειται να λάβει μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, φαίνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει βοήθεια στους Φιλελεύθερους και στους Πράσινους.

«Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των exit poll. 

Ήδη ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Κριστίν Λίντνερ δήλωσε πως το κόμμα του  θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό, ενώ οι Πράσινοι από την άλλη, δια στόματος της επικεφαλής τους, Κατρίν Γκέρινγκ Έκαρτ τόνισαν ότι θα εξετάσουν αν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ευοδώσουν, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, εξέλιξη πρωτόγνωρη για την ιστορία της Γερμανίας και μάλλον απίθανη σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Συγκρατημένες οι Βρυξέλλες από το αποτέλεσμα

Έντονη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το πώς θα καταφέρει η Άνγκελα Μέρκελ να χειριστεί έναν άβολο κυβερνητικό συνασπισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Με την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της καγκελαρίου και ηγείται της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρ’ όλ’ αυτά, πηγή προσκείμενη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς θα πρέπει να σχηματίσει μια ετερόκλιτη κυβέρνηση με τους Πράσινους, οι θέσεις των οποίων συγκλίνουν με εκείνες της κεντροαριστεράς και με τους Φιλελεύθερους που θεωρούνται γεράκια σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. 

Πηγή φωτό: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top