Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ, ο Σουλτς και οι αναποφάσιστοι

Ποιό κόμμα μπαίνει στη Γερμανική βουλή και τι ρόλο θα παίξουν οι μικρότερες παρατάξεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νικήτρια τη Μέρκελ

Μόλις πέντε ημέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, και όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί στις δημοσκοπήσεις.

Η πλειοψηφία των εταιριών δημοσκοπήσεων «δίνει» στην κορυφή την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προηγείται του Μάρτιν Σούλτς τουλάχιστον κατά 15 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kοντός ψαλμός... αλληλούια για τις Γερμανικές εκλογές: Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα και τι θα γίνει μετά

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η Μέρκελ θα έχει κρατηθεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην εξουσία, γράφοντας ιστορία ως η ισχυρότερη γυναίκα πολιτικός.

Σε περίπτωση μάλιστα που καταφέρει να εκτίσει όλη τη θητεία της, τότε θα φτάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, που μέχρι σήμερα είναι ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοί θέλουν μια θέση στην Καγκελαρία; Οι αντίπαλοι των Γερμανικών εκλογών - Ποιός προηγείται

Όπως εξήγησε στο star.gr ο Πέτερ Ματούσεκ, επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης στο Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων «Forsa» της Γερμανίας, «είναι πολύ πιθανό η Άνγκελα Μέρκελ να είναι η επόμενη Καγκελάριος. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προηγούνται με 38% έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που σημειώνει 23%. Η διαφορά μεταξύ τους έχει παγιωθεί σχεδόν από τον περασμένο Ιούνιο. Το προφίλ της Μέρκελ συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προτίμηση, καθώς θεωρείται μεταξύ άλλων πως είναι συμπαθής, μπορεί να κυβερνήσει την χώρα και διαθέτει την ικανότητα να χειριστεί σοβαρά ζητήματα για τη Γερμανία. Δεν περιμένω αυτό να αλλάξει έως την ημέρα των εκλογών. Αυτό μέχρι στιγμής είναι αρκετά σαφές» δήλωσε ο Πέτερ Ματούσεκ, τονίζοντας ωστόσο πως  «το ερώτημα που παραμένει είναι ποια κυβέρνηση συμμαχίας θα σχηματιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές και προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η πιο πιθανή στη γερμανική βουλή. Προς το παρόν μια πιθανή συμμαχία είναι όπως αυτή που έχουμε σήμερα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και της Φιλελεύθερης παράταξης, αλλά προς το παρόν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικές εκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν

Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 28 Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου, η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Forsa σε 2.503 άτομα ανέδειξε νικήτρια τη Μέρκελ με ποσοστό 47%. Ο Σουλτς ακολουθεί με 21%, δηλαδή 15 μονάδες διαφορά.

*ΠΗΓΗ FORSA

 

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«Στην προτίμηση παράταξης, 34% των ερωτηθέντων, στην ερώτηση ποια παράταξη θεωρεί ως την πιο ικανή να λύσει τα προβλήματα της χώρας, απαντά τους Χριστιανοδημοκράτες και μόνο 8% τους Σοσιαλδημοκράτες. Είναι σχεδόν αδύνατο για τους Σοσιαλδημοκράτες να μπορέσουν να το ξεπεράσουν» τονίζει ο Πέτερ Ματούσεκ.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Forsa για το διάστημα 28 Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ, έχει σαφές προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς.

Όπως  δείχνει και το γράφημα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU/CSU) της Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό 38%, το Σοσιαλδημοκρατικό (SDP) του Σουλτς 23%, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 8%, η Αριστερά (Linke) 9%, oι Πράσινοι (Grüne) 8%, η Eναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 9% και τα λοιπά κόμματα 5%.

*ΠΗΓΗ: FORSA

 

ΤΙ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ;

«Είναι πολύ σημαντικός για την επόμενη κυβέρνηση. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι Σοσιαλοδημοκράτες (θα εξαρτηθεί από το τελικό τους αποτέλεσμα) ίσως αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά να προσπαθήσουν να σχηματίσουν την αντιπολίτευση. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις μικρότερες παρατάξεις», τόνισε ο Πέτερ Μάτουσεκ.

«ΤΟ AFD (AKΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ) ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ»

«Το AfD θα καταφέρει σίγουρα να μπει στη Γερμανική Βουλή, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 8-9%. Αυτήν τη φορά είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Πέτερ Μάτουσεκ.

ΤΟ NTIMΠΕΙΤ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΥΛΤΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ

«Ο Σουλτς δεν κατάφερε να κερδίσει στο ντιμπέιτ, επομένως δε θα βελτιώσει τα ποσοστά του SPD. Θα χρειαζόταν καθαρή νίκη (στο ντιμπέιτ) για να καταφέρει να βελτιώσει τη θέση της παράταξής του», εξήγησε στο star.gr o Ματούσεκ, τονίζοντας πως:

«Ο Σουλτς δεν ήταν καν ίσος με τη Μέρκελ αλλά χειρότερος από εκείνη και έχασε ξεκάθαρα στο ντιμπέιτ. Δεν περιμένω άρα το SPD να ανεβάσει τα ποσοστά του. Μάλλον το αντίθετο».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Forsa μετά το ντιμπέιτ Μέρκελ-Σουλτς την εβδομάδα 4-8 Σεπτεμβρίου.

Στην προτίμηση Καγκελάριου, η Μέρκελ κέρδισε ακόμα μία μονάδα φτάνοντας το 48% (σε σχέση με την εβδομάδα 28/08-01/09). Το ίδιο και ο Σουλτς, που απο το 21% πήγε στο 22%, δίχως να ανεβάσει άλλο τα ποσοστά του. Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 2.505 ατόμων.

*ΠΗΓΗ: FORSA

 

Σχεδόν ίδιο το σκηνικό και στην προτίμηση παράταξης, αφού το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU/CSU) της Μέρκελ, συγκεντρώνει ποσοστό 37%, το Σοσιαλδημοκρατικό (SDP) του Σουλτς 23%, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 8%, η Αριστερά (Linke) 10%, oι Πράσινοι (Grüne) 8%, η Eναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 9% και τα λοιπά κόμματα 5%.

*ΠΗΓΗ: FORSA

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

«Καμία παράταξη δε θα μπορέσει να τραβήξει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων» μας εξήγησε ο Πέτερ Μάτουσεκ, προσθέτοντας πως:

«Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ένα 35% δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια παράταξη θα ψηφίσει. Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 35% των αναποφάσιστων περίπου ένα 25% δεν θα εμφανιστεί καν στις εκλογές, τότε μας μένει μόνο ένα 10%».

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

Πηγή φώτο: Αssociated Press

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top