Διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη! Αποσύρονται εκατομμύρια αυγά μολυσμένα με εντομοκτόνο

Σε συναγερμό οι αρχές σε Ολλανδία και Γερμανία - Πρώτη ανάρτηση: 04-08-2017 10:44

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς σούπερ μάρκετ προχωρούν στην απόσυρση παρτίδων αυγών από τα ράφια τους που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από εντομοκτόνο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, 180 αγροκτήματα στην Ολλανδία ανέστειλαν προσωρινά τις εργασίες τους, ενώ ένα εκατομμύριο αυγά με προορισμό τη Γερμανία ανακλήθηκαν στα σύνορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά από έλεγχο που έγινε στα κόπρανα των κοτόπουλων, εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες του εντομοκτόνου fipronil, το οποίο χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι για την καταπολέμηση των ψύλλων, των τσιμπουριών και άλλων παρόμοιων ζωυφίων στα ζώα. Όμως το εντομοκτόνο αυτό απαγορεύεται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ουσία που περιέχει το εντομοκτόνο αυτό αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψει το συκώτι, το θυρεοειδή αδένα και τα νεφρά.

Ήδη στο Βέλγιο έχουν ξεκινήσει έρευνες και στο μικροσκόπιο έχει μπει ο κατάλογος πελατών δύο εταιρειών στη Φλαμανδία που ειδικεύονται στην παραγωγή και πώληση των εντομοκτόνων κατά των ψύλλων.

Επίσης, η ολλανδική εφημερίδα Trouw αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι είναι πιθανόν οι εταιρείες αυτές να έχουν πελάτες στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν διοχετευθεί στις χώρες αυτές μολυσμένα αυγά.

Αυτό που είναι ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι σύμφωνα με την εφημερίδα De Volkskrant, το παράνομο μείγμα έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες στην Ολλανδία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Προϊόντων της Ολλανδίας έβγαλε προειδοποίηση ότι μια παρτίδα αυγών περιείχε αυξημένα επίπεδα του συγκεκριμένου εντομοκτόνου και ότι η κατανάλωσή του θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το θέμα ξεκίνησε από πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, οι οποίες κάλεσαν την εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο εντομοκτόνο, καθώς είχαν πολλά κρούσματα κόκκινης ψείρας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top